Juleanden er nok en af de allersværeste måltider at tilberede til perfektion. Alle har deres egen metodik til at få stegetemperatur og tid til at fremtrylle den perfekte andesteg. Men uanset, hvordan du når derhen, så håber vi, at kødet på din andesteg bliver mørt og saftigt, og at skinnet bliver sprødt og knasende.

Modsat julens anden klassiker, flæskestegen, så har andestegen mørkt kød, og langt mere fedme og fylde. Det lægger op til, at man i sit vinvalg kigger imod mere mørke og intense vine. Særligt, når tilbehøret er brune kartofler, rødkål og en kraftig brun sovs, som gerne har fået lidt af saften fra andens stegefad.

Det efterlader mange krav til vinvalget, som både skal kunne håndtere det mørke andekød, den fede sovs, de søde kartofler og den syrlige rødkål. Det kan være svært at finde en vin, som kan løfte det hele.

Men fortvivl ej, vores sommelierer har peget på otte forskellige rødvin, som på hver deres måde vil spille sammen med både and og tilbehør:


2020 VACQUEYRAS ROUGE MARIUS

FRA LABADENS

Er du glad for Châteauneuf-du-Pape og er du glad for en julemenu i den lette ende? Så skal du vælge en flaske Vacqueyras.

Vacqueyras er en kommune i Sydrhône, og er nabo til det berømte vinområde Châteauneuf-du-Pape. Vinene fra Vacqueyras er lavet på samme druesorter som i Châteauneuf, og minder stilmæssigt også meget om vinene derfra. De er kendetegnet ved power, intensitet og en særlig krydret smag af provencalske urter. Det spiller vidunderligt sammen med andesteg og sovs med smæk på smagen, men kan komme lidt til kort overfor brune kartofler, da der ikke er meget sødme i en Vacqueyras.

Denne Vacqueyras fra Labadens har et skønt finkortet tanninbid, en livlig syre og et næsten parfumeret frugtudtryk med vilde skovbær, søde jordbær og en vidunderlig fornemmelse af timian. I eftersmagen bliver den næsten syrligsød – en note, som virkelig fungerer med både andesteg og rødkål. Det er en vin til dem, som godt kan lide, at vinen ikke bliver for tung, men som heller ikke orker noget tyndt og sjasket.

 

KØB DEN HER


2018 SYRACHE

FRA AMPELOS CELLARS

Er du fuldt bevidst om, at julemaden kalder på kraft og intensitet, men foretrækker du faktisk en mere elegant og yndefuld rødvin? Så er det her vinen for dig.

Vi har allerede én gang nævnt, hvor godt Syrah går til juleand. Men det kan godt blive lige spinkelt nok, hvis den kommer fra kølige egne, som i denne vin fra Santa Rita Hills i Californien. Til gengæld, så kan en mere yndefuld og elegant vin være at foretrække, hvis man generelt har en aversion imod det kraftige og intense. Og deler du den holdning, så er der i denne cuvée elementer, som både taler for at blive serveret til andesteg, samt et elegant udtryk, der gør den behagelig for sarte ganer.

Dette blend af Syrah og Grenache er lavet på druer fra det kølige Santa Rita Hills, og har derfor masser af syre, frisk, mørk frugt og en elegant struktur. Det fungerer som et forrygende og forfriskende indspark til den ellers tunge julemad, samtidigt med, at vinen stadigvæk byder ind med de smagselementer, som gør sig godt til en juleand.

 

KØB DEN HER


2019 CHÂTEAU BELGRAVE

Er du træt af alle de moderne og finurlige forslag til julevinen – og vil du bare have noget tidløst og klassisk? Så skal din julevin komme fra Bordeaux.

Vinene fra Bordeaux er blandt verdens mest eksklusive - og verden over findes entusiaster, som dedikerer deres liv til at lære alt om de mange slotte.

Denne vin er fra det historiske Château Belgrave, et 5. cru slot i Haut-Médoc på Bordeauxs venstrebred. Vinen er sammensat af 41% Cabernet Sauvignon, 51% Merlot, 5% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot. Det er stor vin, som fortjener en svingtur i karaflen, så den kan få lov til virkelig at åbne sig.

Vinen er fyldig, saftig og velstruktureret med en let, cremet tanninstruktur, som kærligt bidder fra sig. Du kan smage solbæressens, bittersøde blommer, friske urter og myntechokolade, omkranset af tørret cedertræ, grønne tobaksblade, rosenolie og ristede krydderier. 

Her mangler der den altafgørende sødme i frugten, som ville gøre den oplagt som ledsager til julemad. Til gengæld smager det afsindigt godt, og det går perfekt til anden og sovsen. Så må du eventuelt tage det roligt med de brune kartofler og ribsgeleen. For den her vin fortjener plads og eftertænksomhed.

 

KØB DEN HER


2020 CHIANTI CLASSICO DOCG AMA

FRA CASTELLO DI AMA

Er det som at komme hjem, når du får skænket et glas Italiens rødvin? Så er det Chianti Classico fra Castello di Ama, som vil være dit bedste bud på en julevin.

Vinene fra Chianti er kendte for at balancere det elegante med det kraftige, og deres noter af kirsebær blandet med krydrede toner, går fantastisk i spænd med andesteg og julebord.

I Castello di Amas version har man sågar suppleret sin vin med en sjat Merlot, som er en genistreg i forhold til at skubbe vinen i en juleretning. Der bydes ind med noter af kirsebær, jordbærkompot, friske tomater og timianblade. Det krydrede afbræk fra det søde og frugtige passer helt genialt sammen med andesteg. Så skal det være Italiensk til jul, så er Chianti Classico et godt bud på en vinøs succes.

 

KØB DEN HER


2018 VALPOLICELLA CLASSICO LE MURAIE RIPASSO

FRA FRATELLI RECCHIA

Vil du gerne tage det sikre valg, som år efter år viser sig at passe som fod i hose til julemaden?  Så skal du servere Ripasso.

Ripasso er danskernes altoverskyggende favorit, når det kommer til julevin. Den er prisvenlig, den er velsmagende – og den passer eminent til julemaden. Ripasso-vinene gennemgår en ekstra gæring sammen med kvaset, der er til overs fra en Amarone-vin. Det giver vinen en ekstra saltvandsindsprøjtning af saft og kraft, og supplerer med nogle af de rosinagtige noter, som man kender fra Amarone.

Her er der sågar tale om en enkeltmarks-vin fra vinmarken Le Muraie. Og der er ikke kun gæret på kvaset fra en Amarone, men også fra husets mere eksklusive Recioto-vin.

Vinen har noter af brombær, boysenbær, kardemomme og chokolade – så bliver det ikke mere julet! Ripassoens sødme går perfekt sammen med både brune kartofler, rødkål og saftigt andebryst. Det er ikke for sjov, at Ripasso er blevet en vaskeægte juleklassiker.

 

KØB DEN HER

 


2015 AMARONE CLASSICO CA’BERTOLDI

FRA FRATELLI RECCHIA

Har du allerede bestemt dig for, at din julevin skal Amarone? Så forstår vi dig godt.

Amarone er kongen af julevine. Så tillad os at pege på en vin inden for den genre, som vil klæde andestegen særligt godt!

Måske har du også læst vores guide til vin til flæskesteg, og konstateret, at vi der også anbefaler en Amarone. Men her bør du bemærke, at der er forskel på de to bud. Amaronen vi peger på til flæskestegen, er fra Musella, hvis stil er mere frisk og elegant. Men den Amarone som vil være bedst til andestegen, den kommer fra Fratelli Recchia.

Fratelli Recchia laver en klassisk og kraftig Amarone, som leverer en smagseksplosion i munden, der kan matche al den intensitet, der måtte være i din juleand og tilbehør. Noterne af rosiner, svesker, fuldmodne jordbær og saftspændte kirsebær vælter op af glasset, og den nærmest tigger om at komme i kontakt med julebordets herligheder. Det er som om, at de to ting er skabt for hinanden.

Hvis du vil antænde et kanonslag af kvalitet til din juleand, så skal du vælge Amarone fra Fratelli Recchia.

 

KØB DEN HER


Vil du læse vores andre guides til julevin? Find dem her