Olivier Leflaive

Olivier Leflaive har med sans for forretning, innovation og vin skabt en af Bourgognes mest succesfulde vingårde.

Fra sit netværk af nøje udvalgte bønder opkøber han vindruer og most, som han i sine egne kældre forvandler til vidunderlige vine.

Hans genistreg består i hans hold af talentfulde vineksperter, som løbende overser kvaliteten og hjælper til med rådgivning, hos de bønder som der samarbejdes. Det sikrer, at høsten altid står mål med Olivier Leflaives strenge kvalitetskrav.

Vinene fra Olivier Leflaive er både yndefulde, elegante og ekspressive på én og samme tid. De er så transparente og rene, at Bourgognes unikke terroir tydeligt indtager en velfortjent plads i vinens smagsunivers.

pr. side
Vis som Grid Liste

20 varer

Faldende orden
  1. Bourgogne Blanc Les Sétilles
    Klassisk hvid Bourgogne med noter af blomster, citrus og moden melon. Smagen har god fylde med fokus på den modne frugt, samt en herlig underliggende mineralitet, der giver friskhed i vinen. En hvidvin, der passer flot sammen med milde fiskeretter og tørre oste., , -----, , Chardonnay druerne til denne vin kommer fra flere forskellige steder i Bourgogne, både i Cote de Beaune og lidt sydligere. Alle parceller høstes og vinificeres separat og blandes først til sidst i forløbet. Ved høsten til denne vin foregår halvdelen i hånden og den anden halvdel med maskine. Vinen lagres primært på ståltanke, med en mindre andel på egtræsfade, for at tildele vinen mere kompleksitet.
    kr. 325,00
    Tilføj til ønske liste
  2. Bourgogne Rouge Cuvée Margot
    En herlig rødvin med frugten i højsædet. Her er friske duftnoter af små jordbær og hindbær. Smagen er frisk og båret af en herlig saftig profil. Den herlige røde frugt giver en god ren afslutning til vinen. En vin, der er herlig at nyde til lyst kød., , Cuvée Margot Bourgogne rouge er en kompleks vin, hvor druerne er høstet fra godt 20 forskellige parceller i Cote d'Or. Alle druerne er høstet i hånden. Ved ankomsten til vineriet sorteres druerne grundigt inden de afstilkes 100%. Inden gæringen trækker mosten i 15 dage ved lav temperatur for at udvinde ekstra smag og farve fra skallerne. Vinen lagres i 10 måneder inden aftapning. 80% af vinen lagres på egetræsfade, de resterende 20% på neutrale tanke.
    kr. 329,00
    Tilføj til ønske liste
  3. Saint-Aubin 1er Cru Charmois
    En intens vin, der har meget at byde på. Her er noter af fersken, modne æbler og et strejf af vanilje fra fadlagringen. Smagen er fyldig ned samme modne frugtprofil. I afslutningen samles vinen flot og bliver helt ren i sit udtryk. Nyd denne til en ovnbagt fisk eller lyst kød., , -----, , Charmois marken ligger i den den af Saint-Aubin der grænser op til Chassagne-Montrachet, og det kan fornemmes i vinen. Vinmarken ligger med god hældning mod solen, der er med til at skabe fuld modenhed i druerne. Vinstokkene er godt 35 år gamle og dyrkes efter bæredygtige principper. Når druerne er høstet i hånden bliver de straks bragt til vineriet hvor de presses. Efter endt gæring lagres vinen 8 måneder på egetræsfade, hvoraf 20 % er nye.
    kr. 649,00
    Tilføj til ønske liste
  4. Saint-Romain

    Flot gylden vin, der viser årgangens flotte karakter. En herlig givende bouquet med noter af moden gul frugt og hvide blomster. Smagen står så flot med fed moden frugt og en mineralitet, der driver saftigheden frem i vinen. Dejlig balanceret hvidvin, som vil passe godt til et stykke grillet fisk, eller en mild hvidskimmelost.

    En vin, hvor chardonnaydruerne høstes fra flere forskellige parceller rundt om i kommunen. De godt 40 år gamle vinstokke er plantet i den kalholdige jord her i Saint-Romain, der ligger i baglandet, bagved Meursault. Vinen lagrer i 7 måneder på egetræsfade, hvoraf 15% er nye, inden aftapning

    kr. 519,00
    Tilføj til ønske liste
pr. side
Vis som Grid Liste

20 varer

Faldende orden
Olivier Leflaive

Olivier Leflaives rejse ind i vinens verden har været en snoet sti med masser af afstikkere. Hans arbejdsliv startede et helt andet sted end vinbranchen, men til syvende og sidst, så kunne han ikke fornægte den arv og det talent for vin, som lå gemt i ham.

En bohemeagtig tilværelse i Paris

Olivier Leflaive bliver uddannet som økonom i 1965 fra Ecole Supérieure de Commerce i Reims. Men uddannelsen er hovedsageligt motiveret af hans fars forventninger, og egentligt ville Olivier helst være musiker og kunstner.  I 1972 kan han ikke holde den kreative energi tilbage længere, og til hans fars store skuffelse, drager han til Paris for at forfølge hans passion for musik.

Fra 1972 til 1981 udlever han sin drengedrøm. Han arbejder med musik, både inden for tv og radio og bliver også agent for en række prominente franske artister.

Dem som siden bliver Oliviers kollegaer i vinbranchen forklarer, at disse formative år i Paris har været altafgørende for den måde han kom til at drive sin vingård på. For hvor andre vinproducenter kan være reserverede og introverte, er Olivier det stik modsatte. Han kommer med en helt særlig energi og passion, som han spreder til alle omkring sig.

Han er boheme helt ind i hjertet, og nu hvor han har gjort vinen til sin udtryksform, skaber han sød musik fra helt nye tangenter.

Domaine Leflaive ringer

”You don’t apply for Domaine Leflaive, they call you!”

I 1981 er det et turbulent år i Bourgogne, og det legendariske Domaine Leflaive har brug for at indhente friske kræfter. På trods af at gården ledes af Oliviers onkel, Vincent Leflaive, så var det ikke en selvfølgelig, at Olivier skulle blive en del af dens virke. Domaine Leflaive er en magtfaktor i Bourgogne, så de udvælger nøje hvem de vil have ansat. Men de ser et kæmpe talent i Olivier, som i Paris i den grad har lært at være en inspirerende leder, og derfor ringer de, for at tilbyde ham en co-manager stilling.

Og Olivier er slet ikke i tvivl. Vin er en udtryksform som i den grad kan gengive en kunstners idéer og visioner – og den slags, det har Olivier masser af!

Olivier ender med at drive Domaine Leflaive som co-manager i 12 succesfulde år fra 1982 til 1994.

Olivier Leflaive går solo i Bourgogne

Oliviers skabertrang kan ikke holdes tilbage. Og i 1984 har han opdaget at der er et utal af talentfulde bønder i Bourgogne, med henrivende vinmarker, men som ikke flasker deres vin selv. Hans vision er at han vil tage styring over disse fabelagtige druer, og selv forvandle dem til vin efter hans egne kunstneriske ideer.

I begyndelsen har han meget få ressourcer, så indledende opkøber han færdiglavet vin, som han flasker og sælger i sit eget navn. Men langsomt, som dette sideprojekt begynder at tage fart, begynder hans vision at tage form.

Olivier sammensætter et hold af markarbejdere og winemakere. Han begynder at opkøbe druer og most i stedet for færdiglavet vin, og hans eget personlige fingeraftryk i vinene begynder at tage form. Nu

Oliviers genistreg består i, at han sender sine egne folk ud i de marker som han køber druer fra. På den måde kan han være helt sikker på, at driften af marken foregår efter hans filosofi, og at druerne opnår en kvalitet som han kan stå inde for.

Denne tilgang betyder at Olivier pludselig får adgang til marker uden for Puligny-Montrachet, som han ellers har været begrænset til hos Domaine Lefalive. I dag producerer Olivier Leflaive vine fra Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault, Pommard, Volnay, Chablis og en række af andre skønne steder i Bourgogne. I alt vinificerer de druer fra 120 hektarer, hvor 17 af dem er deres helt egne.

I 1995 er produktionen så omfattende, og efterspørgslen så stor, at Olivier beslutter sig at hellige sig sit projekt på fuldtid. Og under hans inspirerende ledelse, er Olivier Leflaive blevet en af Bourgognes mest eftertragtede producenter.

Olivier Leflaive giver faklen videre

I 2010 trækker Olivier sig tilbage fra gårdens daglige ledelse, men efterlader den i trygge hænder hos Franck Grux og Philippe Grillet. De deler Oliviers vision, og har igennem flere år været dem som rejste rundt til de forskellige vinbønder, for at overse kvaliteten af produktionen. Sammen med Oliviers datter, Julie Leflaive, står de nu for den daglige ledelse.

Deres tilgang er, at hver eneste cuvée skal behandles individuelt. For når man arbejder med så mange forskellige terroirs, er det vigtigt at have respektere de individuelle udtryk. Man skal både kunne genkende Olivier Leflaives elegante stil, men endnu vigtigere, så skal man også kunne fornemme den jord og natur, som vinen er skabt fra.

Olivier er dog ikke helt væk. For som enhver anden passioneret skaber, så kan han ikke lægge sit livsværk fra sig. Han fortsætter med at være frontfiguren for Olivier Leflaive, og hans evindelige gode humør og ukuelige begejstring for kunst og kreativitet, fortsætter med at være drivkraften og sjælen i produktionen hos Olivier Leflaive.

Sådan smager vin fra Olivier Leflaive

Én ting er gennemgående for alt hvad der bærer Olivier Leflaives navn, og det er elegance. Vinene lader på smukkeste vis de individuelle terroir indtage scenen, så Bourgognes alsidige og unikke terroir, får lov at spille førsteviolin i de vinøse symfonier som Oliver Leflaive komponerer.

I glasset udfolder smagene sig som halen på en påfugl, hvor den ene smagsnoter efter den anden langsom spreder sig i næse og mund. Det er både yndefuldt samtidigt med at der er ekstremt fokuseret. Det er tydeligt at der i kulissen står en producent, som har en klar vision for vinenes udtryk.

Produktionen hos Olivier Leflaive

Da Olivier startede sit projekt, opkøbte han stort set kun færdiglavet vin, fordi han i den spæde begyndelse ikke havde remedierne til selv at fremstille det. I dag består opkøbet af 95% druer og most, som de selv laver til vin. Målet er at 100% af produktionen skal være fra egne kældre, og derfor er deres faciliteter i konstant udvikling.

Det er Olivier Leflaives eget team af plukkere, som hjælper med at høste 40 hektar af marker fra deres samarbejdspartnere. Denne model gør det muligt at arbejde sammen med små og unikke bønder, som ikke har infrastrukturen til at håndtere høst og produktion selv. Men som til gengæld er eminente til at dyrke deres marker. Fra 20 hektar af markerne bliver druerne sendt, mens der fra resten sendes færdigpresset most. Alle druer skal altid håndplukkes, og høsten gennemgår en streng og nidkær sortering, så kun de bedste druer får lov at blive til Olivier Leflaive-vin.

Teamet hos Olivier Leflaive gør en dyd ud af at have en vedvarende dialog med de bønder som de køber druer og most af. Kun ved at bevare overblikket og holde fingeren på pulsen, kan det lykkes at producere vin fra 140 hektar marker, som alle sammen lever op til Olivier Leflaives meget strenge kvalitetskrav.

Fra sideprojekt til verdensberømt vinproducent.

Olivier Leflaive startede som et kreativt sideprojekt, men har siden udviklet sig til at være en anerkendt og efterspurgt navn verden over. Olivier kunne umuligt have vidst, da han i 1984 begyndte at flaske vine i eget navn, hvad han netop havde taget det første spadestik til.

Fra starten af har det været et fokus på kvalitet og en sans for god forretning, som har drevet værket. Og med en så succesfuld en opskrift, findes der ingen grænser for hvad Olivier Leflaive kan udvikle sig til.

Det seneste skud på stammen er et projekt i Champagne, hvor Olivier Leflaive prøver kræfter med de mousserende vine, under navnet Valentin Leflaive. Dette nye vineventyr er opkaldt efter Oliviers yngste søn. Og med dermed er døren åbnet ind til fremtiden, både for Oliviers familie og for hans succesfulde og ustoppelige vinimperie.

Læs mere om vinene fra Valentin Leflaive her