Flæskestegen er en af julens helt store klassikere. Er den saftig, rosastegt og iklædt sprøde svær, så er det en ret, som kan få mundvandet frem hos store som små.

Når det kommer til vinvalget, er det særligt tilbehøret, som spiller den afgørende rolle. For flæskestegens lyse kød er ikke nødvendigvis noget, som giver anledning til de helt store kanonslag. Men brun sovs, rødkål og brune kartofler stiller alle skarpe krav til vinvalget. Her er det vigtigt at orientere sig efter sødmen i kartoflerne, intensiteten i sovsen og syren i rødkålen.

Men vigtigst af alt, så skal det være en vin, som passer til dig.

Vi kommer her med 8 forskelligartede bud på julevine, som vil gøre sig fabelagtigt til flæskesteg med klassisk tilbehør:


2018 DIRECTOR'S CUT DRY CREEK VALLEY ZINFANDEL

FRA FRANCIS FORD COPPOLA

Er din julesovs god og kraftig – og foretrækker du, at din rødvin kan følge med? Så er Zinfandel et rigtigt godt bud på en julevin for dig!

Zinfandel er en klassiker, når det kommer til at finde en vin, der kan balancere julemiddagens mange komponenter. Druesortens store klaser betyder, at druerne modner skævt. Det vil sige, at når de nederste druer på klasen er modne, så er toppen, der får mest sol, blevet ekstra koncentrerede og indtørrede.

Det er i praksis den samme effekt, som den man praktiserer på Amarone-vinene, hvor man tørrer druerne for at kunne lave en ’Passito’-vin. For Zinfandel sker det bare naturligt.

Derfor har Zinfandel ofte en skøn sødme – og det passer perfekt til julemaden!

I denne udgave fra Francis Ford Coppola har man anvendt udvalgte parceller fra Dry Creek, og skabt en Zinfandel med både intensitet og nerve. Her får du råstyrke, som kan bide skeer med en god sovs, sødme som kan følge med

 

KØB DEN HER


2017 OLD VINES GARNACHA

FRA PAGO DE SECASTILLA

Sparer du fløden i sovsen og opprioriterer fondens indflydelse? Så er dét her et perfekt bud på en julevin til dig!

Garnacha, som også kendes i Frankrig som Grenache, har ikke meget af det mundudtørrende tanninstof. Til gengæld har den masser af dybde og smag, hvilket gør den lidt sårbar over for tung og fed sovs. Så hvis du springer fløden over baner du vejen for, at Garnacha fra Pago de Secastilla kan give dig en på opleveren.

Vinen er lavet på druer som kommer fra vinstokke, der er over 80 år gamle. I den alder sætter stokkene få, men meget intense druer. Så selvom det betyder, at det hårde arbejde i marken bliver til meget få druer, så er det altså umagen værd, for det kan smages på kvaliteten af vinen.

Vinen besidder en skøn kombination af elegance, spændstighed, intensitet og energi. Her er både noter af tørrede tranebær, syltede jordbær, blodappelsin og et strejf af læder. Det passer som fod i hose på julens smagsunivers og er perfekt til flæskesteg.

 

KØB DEN HER


2019 RIBERA DEL DUERO VALLE DE NABAL

FRA NABAL BODEGAS & VINEDOS

Skal det være klassisk og sikkert – så er det her vinen for dig.

Tempranillo har masser af krydrede toner, og får ofte fadlagring, som giver et sødligt præg af vanilje og kokos. Perfekte smagsudtryk, når man skal gå i spænd med julemiddagens elementer.

Her er vi i Ribera del Duero hos Nabal Bodegas & Viñedos. Deres Tempranillo er lavet på druer fra udvalgte vinmarker i den østlige og køligere del af provinsen Burgos. Det køligere vejr sørger for, at syren bevares i vinen, så du ikke skal frygte for, at eddiken i din rødkål gør vinen tam og flad. 10 måneder i nye egetræsfade sikrer, at der er filet til i kanterne, så vinen har nok tannin til at skære igennem julemadens fedme, men ikke så meget, at det føles fjendtligt.

For os er det her referencen for alt det, en julevin skal kunne. Så skal du være sikker på at ramme bredt i selskabets præferencer, og vælge noget, som spiller sammen med maden, så er du i trygge hænder her.

 

KØB DEN HER


2019 CHIANTI CLASSICO

FRA FONTODI

Er den ultimative julevin for dig, en som både har bundtræk og elegance? Så er Chianti Classico fra Fontodi det helt rigtige valg.

Chianti-vinene er hovedsageligt lavet på Sangiovese-druen, og har et udtryk, som bedst kan beskrives med ordene ’kirsebær og krydderier’. Denne blanding af smage spiller fortrinligt sammen med julemaden, og der er fint med tannin til at save igennem flæskesteg og sovs.


Fontodis Chianti Classico er et præmieeksempel på, hvordan Chianti Classico kan udtrykke sig. Den er saftig, den er kompleks og har masser af struktur. De krydrede elementer i vinen betyder også, at du snildt kan gå avanceret på din sovs, og f.eks. starte den på en bund af indmad, så den virkelig trækker smag.

Chianti drikkes ofte i Toscana til den italienske, krydrede variant af flæskesteg: Porchetta. Så hvis du sørger for at give flæskestegen laurbærblade ned mellem sværene, er det en helt logisk slutning, at Chianti også her vil spille godt sammen med svinekødet.

 

KØB DEN HER


2018 ABSTRACT GRENACHE 

FRA ORIN SWIFT CELLARS

Er du mest til sødme og saftighed i en rødvin – og foretrækker du, at syren og tanninerne trækker lidt i baggrunden? Så er Abstract Grenache en vin for dig!

Tannin og syre kan være behjælpeligt til at rense igennem i den fede julemad. Men en anden måde at klare det på, det er alkohol! Og alkohol, det kan Abstract Grenache også byde ind med. Den holder 15,7% og kan derfor nemt sørge for at hjælpe din smagspallet med at gøre sig klar til den næste portion.

Det her er nemlig en dyb og tætpakket Grenache-vin med masser af sødmefuld frugt, hvor der er fuldt drøn på smagsintensiteten. Den er fra USA, og der ville de servere den til BBQ-spareribs, men her til jul er flæskestegen en lige så oplagt parring.

 

KØB DEN HER


2015 AMARONE

FRA MUSELLA

Har du hele tiden været fast besluttet på, at årets flaske skal være julevinen over dem alle – Amarone? Så er det her en fantastisk version at vælge til flæskesteg.

De kraftige Amarone-vine fra Veneto i Italien er lavet på druer, som har gennemgået ’appassimento’. En tørringsproces, der forstærker mosten i druerne, så den bliver ekstra potent. Det efterlader også en tydelig note af rosiner, tørret frugt og sødme i vinen. Smage, som gør den helt exceptionelt god til julebordet. Men de meget kraftige Amaroner kan være så kraftige, at de nærmest overdøver maden. Særligt, hvis det skal serveres til lyst svinekød.

Her er det netop, at Musellas Amarone bliver det oplagte valg. Denne Amarone hører nemlig til i den friske ende af skalaen. Den nøjes derfor med at være kraftig i smagen, men ikke overvældende i teksturen. Man fristes næsten til at kalde den slank! Men også kun næsten. Det er dog netop denne yndefulde karakter gør den perfekt som ledsager til flæskesteg!

 

Så er det Amarone, du søger til din flæskesteg, så er det Musellas, du skal vælge.

 

UDSOLGT!

 

PRØV AMARONE FRA RECCHIA [LINK]


Vil du læse vores andre guides til julevin? Find dem her