Castello di Ama

Castello di Ama udspringer af 4 venners kærlighed til Toscanas historie, Chiantis terroir og områdets forunderlige vine.

På den grund som vingården ligger på, har der igennem tusinder af år været dyrket jord, bygget borge og områdets skønhed har været så bjergtagende, at man i arkiverne har fundet en hertugs beskrivelser og lovprisninger af det. Men på trods af fordums storhedstid, var vinmarkerne forsvundet hen i glemsel indtil Tomaso Carini sammen med 3 venner besluttede sig for at genoplive dette historiske og enestående sted.

De startede projektet i 70'erne, og kunne på det tidspunkt ikke vide, at Castello di Ama 50 år senere skulle være anerkendt som en af Chiantis bedste vingårde, og at deres innovative tilgang, skulle vise sig at blive instrumental for områdets fremgang og popularitet. 

I dag producerer Castello di Ama en lang række af anmelderroste og unikke cuvéer, som på hver deres måde indkapsler alt det, som gør Chianti til et af verdens bedste vinområder.

pr. side
Vis som Grid Liste

6 varer

Faldende orden
  1. Chianti Classico Riserva Montebuoni
    JS 95

    RP 94

    DVG 94

    V 93

    Eksemplarisk Riserva fra Montebuoni-marken. Debut-årgangen og hvilket niveau. Æterisk, luftig og det mest rene Sangiovese-udtryk man kan drømme om. Vinen står smukt rubinrød i glasset, med ungdommelige lilla reflekser. Duften sniger sig op af glasset, med aromaer af modne kirsebær, boysenbær og tørrede middelhavsurter, flankeret af kamfer, underskov og let bitter chokolade. I munden opleves vinen elegant og velstruktureret, med sin klassiske sangiovese-syre og ganske finkornede tanniner. Smagen udfolder sig med et potpourri af kirsebærfrugt, knuste tranebær og tørrede teblade, komplementeret af tomatstilk, ny læder og rosmarin. En nyklassiker i Castello di Ama's portefølje er født!, , -----, , Vinen er sammenstukket af 96% Sangiovese og 4% Merlot. Druerne kommer fra vinmarken Montebuoni som ligger parallelt med Bellavista-marken, på skråningen af bakken. Begunstiget af en gennemsnitlig højde på 420-508 meter, sin ganske varierede jordbundskomposition og syd/syd-vest vendte eksponering. Druerne håndhøstes i slut august/start september og transporteres i kasser med plads til 10-12 kg. i hver. Gæringen foregår separat for de forskellige druesorter og ved hjælp af de naturligt forekomne gærceller. Manuelle 'pumpovers' udføres over en periode på 24 dage, for at ekstrahere tilstrækkelig farve, smag og tannin fra drueskallerne. Efterfølgende overføres de forskellige vine til barriques (225 liters egetræsfade), hvor den malolaktiske omdannelse finder sted. Herefter udføres 'assemblage' (blandingen af de forskellige vine), hvorefter den endelige vin overføres til barriques (1 år gamle), hvor den lagrer i 12 mdr., ,  , , I sammenhæng med høsten i 2018 besluttede Lorenza og Marco at vinificere en mindre del af markens udbytte separat, med ønsket om at skabe en vin med dybde som deres 'San Lorenzo' og let-drikkelighed som deres 'Ama'. Ifølge Lorenza og Marco selv er Montebuoni Riserva den mest ærlige repræsentation af Sangiovese's elegance, forankret i dette unikke terroir.
    kr. 329,00
    Tilføj til ønske liste
pr. side
Vis som Grid Liste

6 varer

Faldende orden

De startede projektet i 70'erne, og kunne på det tidspunkt ikke vide, at Castello di Ama 50 år senere skulle være anerkendt som en af Chiantis bedste vingårde, og at deres innovative tilgang, skulle vise sig at blive instrumental for områdets fremgang og popularitet. 

2000 års historie i Chianti

Lang tid før området blev kaldt Chianti, dyrkede man skråningerne der hvor Castello di Ama ligger i dag. For man ved fra arkiverne at en familie ved navn Firidolfi, under romertiden ejede et slot, der hvor Ama-landsbyen ligger i dag.

Man mener, at slottet blev ødelagt i det 15. århundrede, under den Aragoniske invasion af Chianti-området. Nye bygninger blev opført i 1700-tallet, som sågar var bygget af de samme sten, som oprindeligt havde været brugt til slottet. Disse bygninger bruges i dag som Castello di Amas hovedkvarter.

Og det er ikke bare hvilket som helst sted, som Castello di Ama har gjort til deres hjem. Det er naturromantisk idyl af så storladen kvalitet, at man har kunnet finde nedfældninger fra selveste Hertugen af Toscana, Leopold II i 1773. Han citeres for at rose det kuperede landskab i maleriske og storladne vendinger.

Men på trods af denne lange og grandiose historie, så var området gledet hen i glemsel, og det var4 først i 1970’erne, at en gruppe venner pludselig genskabt fordums storhed

4 venners kærlighed til vin og Chianti 

Tomaso Carini står en lun sommeraften og spejder ud over Amas bølgende skråninger med efterladte vinmarker. Mens han står der, rammes han af en vision om at skulle genetablere dette mageløse sted. For Tomasos intuition siger ham, at lige her, der er der noget helt særligt på spil.

Tomaso Carini allierer sig med sine 3 venner, GianVittorio Cavanna, Pietro Tradico og Lionello Sebasti, og sammen starter de et vinprojekt, som kommer til at ændre hele måden man tilgår vinproduktion i Chianti.

Sammen begynder de 4 visionære venner at genplante vinmarkerne og renovere de tilhørende bygninger. Et af de har store gennembrud er, at det lykkedes dem at udvikle og etablere en helt ny og moderne gæringskælder, som bliver instrumental for Castello di Amas raketfart mod toppen i Chianti. Kælderens innovative design er så overlegent, at det bliver en skabelon, som resten af Chiantis vinbønder adopter med stor succes til følge.

Marco Pallanti – den afgørende brik

Fundamentet til Castello di Amas succes er lagt, men der mangler den afgørende spiller, som kan føre bolden helt i mål. Ham finder de, da de i 1982 ansætter Marco Pallanti som winemaker. Han er uddannet fra University of Bordeaux, hvor han har stået under formynderskabet af legenden Patrick Léon, hvis lange liste af udmærkelser bl.a. tæller winemaker hos et af Bordeaux bedste vinslotte, Château Mouton-Rothschild.

Med Marco Pallanti på plads i kælderen, er Castello di Ama ustoppelige. De stormer fremad, og årgang efter årgang bliver vinene kvalitet ved med at stige.

I dag ledes Castello di Ama af Lorenza Sebasti, datter af Lionello Sebasti – en af de oprindelige grundlæggere - mens det i kælderen stadigvæk er Marco Pallanti sikrer at husets vine opretholder deres historisk høje niveau. Og der er ingen slinger i valsen, for Marco Pallanti er ældet præcis så yndefuldt som hans vine er – og er udelukkende blevet bedre med tiden. Og til den dag i dag, fortsætter han med at udfordre grænserne for Castello di Amas potentiale.

Castello di Amas vinmarker og terroir

Castello di Ama råder over 75 hektar vinmarker, som alle ligger rundt omkring landsbyen Ama i hjertet af Chianti Classico appellationen. Markerne er placeret mellem 420 og 527 meter over havets overflade. I disse højder bliver Toscanske varme dæmpet, og de opnår derfor en længere og bedre vækstsæson i deres druer. En altafgørende betingelse for at lave vin af høj kvalitet.

Deres vinmarker spreder sig på tværs af fire forskellige dale, som har hvert deres unikke terroir. Castello di Ama gør en dyd ud af at flaske markerne individuelt, for på den måde at kunne fremhæve deres individuelle kvaliteter og udtryk.

Dalene og markerne er som følger:

San Lorenzo:

Denne 16.5 hektar store mark er opkaldt efter det 1500-tals kapel som ligger i landsbyen Ama. Højden på marken varierer imellem 466 meter og 525 meter over havets overflade og den er eksponeret i en øst/sydøstlig retning. Jordbunden er rig på kalk og rigelige mængder lerholdig skiffer.

Bellavista: 

Marken spreder sig over 22.5 hektar og vender i en syd/sydvestlig retning. Jordbunden er rig på ler og kalk, og befinder sig imellem 427 og 515 meter over havet. 

Fra denne mark producerer Castello di Ama en af de Toscanas ældste Chianti Classico vine (første årgang var 1978). Marken leverer meget muskuløse og ranke vine, som på trods af deres stoiske statur, udtrykker sig både elegant og harmonisk.

L’Apparita: 

L’Apparita-vinen går under en IGT-titel, fordi den er baseret på 100% Merlot, og derfor ikke kan bære den grandiose titel som en DOCG Gran Selezione, som vinene fra de andre marker eller kan. Men tag ikke fejl, siden 1985 har denne vinmark været ophav til en kultvin af kaliber, som var Toscanas første på 100% Merlot. Vinen er anerkendt som husets flagskib, og har høstet stor hæder hos flere internationale vinanmeldere.

Marken er blot 3 hektar stor og befinder sig 501 meter over havet, med stokke som står plantet i en nord/sydlig orientering. I undergrunden finder man masser af ler og kalk.

Markens ekstremt lille areal lægger en naturlig begrænsning på produktionen, og vinens eksklusivitet er derfor både båret af sin vidunderlige kvalitet – men også sin uhyre sjældenhed.

La Casuccia: 

Det stengærde som omkranser La Casuccia-marken, er lagt således at Sangiovese-stokkene får en helt optimal nord/sydlig orientering. Marken er 16.1 hektar stor og befinder sig imellem 483 og 572 meter over havets overflade. I jordbunden er lerholdig med et stort indhold af sten. Udover Sangiovese står der også en mindre mængde af Merlot plantet.

Vinene herfra er både intense og ekspressive, og leverer masser af smag og velvære allerede fra frigivelse, men kan i den grad også udvikle sig på flasken.

Montebuoni: 

Den nyeste mark i Castello di Amas’ portefølje. Den ligger på bakkerne som løber parallelt med Bellavista-vinmarken, den dækker 14,7 hektarer, besidder en syd/sydvest eksponering og befinder sig i en højde imellem 420 og 508 meter over havet. Jordbunden her er defineret ved mødet imellem to forskellige jordtyper. I den lavtliggende del af marken er det ler som dominerer, mens markens mere højtliggende dele er domineret af kalk og småsten. Mødet imellem de to typer af jordbund giver en fantastisk kompleksitet til de vine som producers herfra.

Udover de individuelle markaftapninger producerer Castello di Ama også en vidunderlig Chianti Classico, hvidvinen hvidvinen Al Poggio Chardonnay samt rosévinen Purple Rose.