Lingua Franca

Larry Stone, Dominique Lafon og Thomas Savre. De ikoniske navne står i kø, når det kommer til fortællingen om Lingua Franca. Larry Stone, der er Master Sommelier og en af USA's mest berømte af sin slags, er idémanden, som opkøbte den sagnomspundne Janzen Farm i Willamette Valley i Oregon, USA. Herefter fik han konsulterende assistance af en af Bourgognes mest anerkendte vinproducenter, Dominique Lafon. Målet var at dyrke Pinot Noir og Chardonnay, og her blev Dominique Lafons viden uundværlig. Den sidste del af trekløveren er Thomas Savre, en ung, visionær og virtuos vinmager, der har stået i lære hos selveste Domaine de la Romanée Conti. Med ham som ledende figur i kælderen var Lingua Franca født som et nyt powerhouse i vinverdenen. Siden har de markeret sig som bannerførere for potentialet for Bourgogne-sorterne på amerikansk jord og er efterspurgt af sommelierer verden over til deres vinkort.

pr. side
Vis som Grid Liste

10 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

10 varer

Faldende orden

Larry Stone: Fra Master Sommelier til vinbonde

Larry Stones CV er imponerende at læse sig igennem. Han har arbejdet på nogle af USA's bedste restauranter og har opnået verdens højeste rangering inden for sommelieruddannelser: Master Sommelier.

Så hvad gør man, når man har nået toppen af sommelierverdenen? Hvis man er Larry Stone, går man i hvert fald ikke på pension. I stedet kaster man sig ud i at bruge al den uvurderlige viden, man har opbygget omkring vin, til at starte sit helt eget projekt.

Men hvis man vil grundlægge en ny, banebrydende vingård, hvor starter man så? Jo, man indleder forhandlinger med den legendariske Janzen Farm i Eola-Amity Hills i Oregon. En gård, hvis marker i flere år har været bejlet til af flere vinproducenter, fordi der, hvor de dyrkede svesker, kirsebær og juletræer, vidste man, at der var gigantisk potentiale for at plante vinstokke. Men Janzen nægtede at sælge, indtil det i 2012 var Larry Stone, som bankede på. Han kendte dem fra gamle dage, fra hans hjemby i Seattle, hvor Janzen Farm solgte deres produkter på det lokale Pike Place Market. Den fælles historie åbnede døren for Larry Stone, som fik lov at overtage Janzen Farms jord og dermed fik nogle af ikke bare Oregons, men hele USA's bedste vinmarker i sin besiddelse.

Dominique Lafon: Det burgundiske selvtillidsboost

Oprindeligt havde Larry Stone slet ikke tænkt, at han skulle være vinproducent. Han troede, han skulle dyrke druer og sælge dem til andre vinproducenter. Men Larry Stones kollega fra Bourgogne, Dominique Lafon, overbeviste ham om, at han selv skulle flaske vinene. Og det viste sig at være en rigtig god idé!

Den afgørende brik blev da de ansatte den unge og talentfulde vinmager Thomas Savre. Han var udlært fra Domaine de la Romanée Conti og havde været omkring på fornemme adresser i Bourgogne. Hvis man, som Larry Stone, havde visioner om at lave Pinot Noir og Chardonnay på højde med det allerbedste fra Bourgogne, så var han den helt rigtige at tage fat i. Og succesen, den var ikke længe om at manifestere sig.

Lige siden de første flasker blev en realitet i 2015, har Lingua Franca nemlig fået fremragende anmeldelser for både deres hvid- og rødvine af toneangivende anmeldere som bl.a. Robert Parker og Jancis Robinson.

Skånsom vinproduktion er vejen frem

Én ting er Larry Stone og Dominique Lafon helt grundlæggende enige om: Det er igennem en skånsom vinproduktion, at man bedst reflekterer et suverænt terroir.

Derfor arbejder man efter skånsomme principper, hvor der trækkes kraftigt på biodynamikkens dogmer, uden dog at være certificerede. Det hele foregår under vitikulturist Mimi Casteels vagtsomme blik, som sørger for at holde markerne så sunde som overhovedet muligt.

Det betyder, at den frugt, man kan plukke fra Lingua Francas marker, er så ren og uspoleret, at de kan producere noget af det mest glasklare, elegante og finessefyldte vin, vi længe har smagt.

Navnet på vinhuset, Lingua Franca, er betegnelsen for et særligt fællessprog for folk, der ikke deler modersmål. Larry Stone valgte det, fordi han ønskede at producere vine, der forbinder folk på tværs af sprog og landegrænser. Uanset hvor i verden man kommer fra, så skulle man kunne mødes omkring nydelsen af vinene fra Lingua Franca, der taler deres eget tydelige sprog.

Så vil du opleve oversøisk Pinot Noir og Chardonnay, der viser, hvor mageløst druesorterne kan udtrykke sig i den billedskønne Oregonske natur? Så er Lingua Franca et vinhus, du er nødt til at opleve.