Manetti-familien har igennem århundreder været et navn, som man har forbundet med ordentlighed og kvalitet. Men det er forholdsvis nyt, at det er vin, som er familiens omdrejningspunkt.
Manetti var dem, som flere generationer af bygmestre i Toscana er gået til, når de skulle købe teglsten til deres byggeprojekter. For hos Manetti, der fik man den absolut bedste kvalitet.
Bes¢ger man Cattedrale di Santa Maria del Fiore, domkirken i Firenze, så vil man med egne ¢øne kunne Manetti-familiens flotte arbejde. Domkirkens berømte kupel er nemlig belagt med Manetti-teglsten.
Familien producerer stadigvæk teglsten, og i dag er det Marco Manetti som leder produktionen. Men nu skal det handle om hans lillebror, Giovanni Manetti, som med Fontodi-vingården gjorde Manetti til et navn, som vinelskere verden over nikker genkendende til.
Den spæde start i Chiantis gyldne bakker
Manetti-familiens vineventyr begynder i 1968, da de køber Fontodi-vingården. De igangsætter en total genplantning af alle markerne samt en renovering af vinkælderen. En ung og energisk Giovanni Manetti hjælper til, og under arbejdet med renoveringen går det op for ham, at hans hjerte i den grad banker for vin. Og da vidste han, at det var vinstokke og ikke teglsten, som han skulle dedikere sit liv til.
Fontodi ligger i hjertet af Chianti Classico-området, lige syd for byen Panzano, i en dal som kaldes for 'Conca d'Oro' (På dansk: det gyldne bassin). Navnet har den fået på grund af sin amfiteater-form, og i gamle dage, dengang man stadigvæk dyrkede hvede på skråningerne, der glimtede hveden altid gyldent, når solen stod helt rigtigt.
Da Dio Manetti, Giovannis far, køber Fontodi-vingården, vidste han ikke hvilken betydning den og hans s¢n, skulle komme til at have for Chiantis vinproduktion og omd¢mme.
Giovanni Manettis Sangiovese-genistreg
Giovanni Manettis ¢je for kvalitet, og hans stålsatte vilje på at værne om det, ligger dybt i ham. Det har været et ufravigeligt princip i familiens igennem generationer. Og netop derfor har Giovanni svært ved at acceptere, at vinene fra Chianti Classico ikke lever op til deres fulde potentiale.
I 1970'erne og 1980'erne var reglerne i Chianti Classico regionen indrettet efter, at man skulle fremstille lette vine fra Sangiovese iblandet andre lokale druer af tvivlsom kvalitet. Giovanni mente dog, at fremtiden burde være baseret på vine af h¢j kvalitet, fra druer dyrket med kærlighed og omhyggelighed.
Høstudbyttet skal være lavt, så druerne får en bedre mostkoncentration, og man skal forkaste de tvivlsomme lokale druesorter. Nok er de nemme og pålidelige at dyrke, men de udvander kvaliteten. Fokus skal være på Sangiovese!
Denne overbevisning får sin første manifestation, da han i 1981 lancerer sin 'Flanccianello'-cuvée. En vin som er lavet på 100% Sangiovese og som, sammenlignet med Chiantis daværende standarder, besidder et uh¢rt h¢jt niveau. Vinen bliver et nybrud for Chiantis potentiale, og Fontodi etablerer sig som én bannerf¢rer for området.
Giovannis anden revolution i Chianti
Dem som kender Giovanni Manetti, beskriver ham ofte som lidt af en diplomat. Han er god til at m¢de folk i ¢jenh¢jde og med et åbent sind. Egenskaber, som bliver altafg¢rende, da han sætter sig for at udbrede projeketet 'Panzano sostenibile' (på dansk: Bæredygtige Panzano). Projektet handler i sin enkelthed om at overbevise producenterne omkring byen Panzano til at overgå til økologisk vinproduktion.
For det giver ingen mening for Giovanni at praktisere biodynamik og økologi, hvis man stadigvæk sprøjter løs på nabomarkerne. Lovmæssigt kunne én bondes marker godt være ¢kologisk certificerede, selvom naboen ikke var det. Men Giovanni vidste, at det kun gjaldt på papiret. Hvis bæredygtigt landbrug er målet, så skal alle tilslutte sig bevægelsen.
Derfor satte han sig for at samle områdets b¢nder om det fælles mål, at omlægge deres produktion til ¢kologi. Og takket være Giovannis talegaver og visioner, er der i dag over 500 hektar vinmarker omkring Panzano, som er økologisk certificeret eller i overgang til at blive det.
Præsident for Consorzio Chianti Classico
Giovanni Manettis ambitioner begrænser sig ikke kun til sin egen vingård. Han er lige så interesseret i, at hele Chianti Classicos formåen og potentiale styrkes. Derfor har han siden 1992 været en del af Consorzio Chianti Classico, været vice-præsident siden 2012 før han til sidst blev valgt til præsident for konsortiet i 2018.
Hans arbejder som præsident for konsortiet er tydeligt influeret af hans holdninger til bæredygtigt landbrug. Og Chiantis generelle fokus på ¢kologisk certificering, kan ledes direkte tilbage til Giovanni Manetti.
Vinene fra Fontodi
Fontodi tager Chianti Classico til det næste niveau, når de forvandler skrænternes forunderlige druer til gemmef¢rt fantastiske vine. De er ikke bange for at stille skarpt på underområder eller enkeltmarker i Chianti Classico, for dét som Fontodi fremhæver, dét præsenterer sig altid fra sin bedste vinkel.
Udover en række vidunderlige Sangiovese-baserede Chianti Classico-vine, finder man også mere eksperimentelle cuvéer på både Pinot Nero og Syrah. Druesorterne får en kærlig behandling af Fontodi, og særligt deres Pinot Nero betragtes som en af Italiens mere interessante bud på den druesort.
De producerer også en enkelt hvidvin, 'Meriggio', på Pinot Blanc, som er et skoleeksempel på, hvor gode forudsætninger for hvidvin som Chianti Classico også besidder.
Sammenfattende kan det siges, at uanset om det er den lokale Sangiovese eller importerede franske druesorter, så er man i vinene fra Fontodi sikret en velsmagende og autentisk oplevelse.