Weingut Markus Molitor

Markus Molitor springer hverken over hvor gærdet er lavest eller lader sig distrahere af svinkeærinder, når han producerer sine eftertragtede vine på de skrå bakker langs Mosel-floden.

Han arbejder med lavt høstudbytte, lav intervention, spontangæring og har sågar udviklet sit helt eget system til at indikere sødme og udtryk i sine vine.

Hans ukuelige arbejdsomhed og sans for kvalitet har etableret ham som en af ikke bare Mosels, men hele Tysklands, mest efterspurgte vinproducenter. 

Side
pr. side
Vis som Grid Liste

Varer 1-24 af 64

Faldende orden
  1. Graacher Himmelreich Spätlese Feinherb
    RP 95
    Levende og raceren Feinherb, hvor sødmen blot kysser overlæben. Vinen skinner lys-gul i glasset, med aromaer af nektarin, ananas, flintesten og friske mynteblade. Lejende let på tungen, dog med stor kompleksitet og den klassiske skifer-mineralitet. En forfriskende syre i den mundvandsdrivende eftersmag, som næsten kalder på endnu en tår. Den perfekte ledsager til sushi eller delikate fiskeretter, gerne med et asiatisk islæt.
    kr. 229,00
    Tilføj til ønske liste
Side
pr. side
Vis som Grid Liste

Varer 1-24 af 64

Faldende orden
Weingut Markus Molitor

Molitor-familien har produceret vin i Mosel-dalen igennem 8 generationer. Det var derfor en tung arv, som den blot 20-årige Markus Molitor skulle løfte, da han i 1984 overtog driften af familiens vingård fra sin far.

Men Markus Molitor havde fået tysk effektivitet ind med modermælken, og under hans ledelse, nåede familiens produktion helt nye størrelser og kvalitetsniveauer.

Da han overtog gården, ejede Molitor-familien 7.5 ha vinmarker i Mosel – under Markus Molitors ledelse er det blevet udvidet til imponerende 38 ha. Og 95% af dem er tilplantet med Riesling-druer.

Mosels hemmelighed er vinklen på vinmarkerne

Der er køligt i Mosel, faktisk så køligt, at det de fleste steder slet ikke kan lade sig gøre at dyrke Riesling-druer, som modner ordentligt. Når det så alligevel lader sig gøre, skyldes det vinklingen på markerne langs Mosel-floden. Markerne er så skrå, at solens stråler reflekteres i vandet overflade, og op på vinstokkene. Denne ekstra portion solstråler er altafgørende for at Riesling-druerne kan modne ordentligt.

En faktor som er til stede i alle Markus Molitors marker, som har en hældning på helt op til 80%. Det betyder, at man de fleste steder må klare sig helt uden maskinelle hjælpemidler, fordi det slet ikke er muligt at anvende dem på de næsten lodrette skråninger.

Markus Molitors produktion er spredt ud over 19 forskellige parceller, som bl.a. tæller prominente navne som Bernkastler Doktor, Wehlener Sonnenuhr og Graacher Himmelreich.

Utrolig omhyggelighed i både mark og kælder

Markus Molitor springer aldrig over, der hvor gærdet er lavest. I marken skærer han druer fra, så han forhøjer kvaliteten af de tilbageværende, og på sorteringsbordet gennemgås høsten med en kirurgisk nøjagtighed, så kun helt perfekte druer slipper igennem nåleøjet.

I kælderen anvender Markus Molitor spontangæring, fordi det hjælper vinene med at opnå et særegent Mosel-udtryk. For når gærkulturen udspringer af områdets eget økosystem, så får den natur som stokkene har vokset i, virkelig mulighed for at sætte sit præg på vinen.

Til lagring anvendes der til store dele af produktionen rustfri ståltanke, mens man til enkeltmark-cuveerne anvende store egetræsfade på én, to og tre tusind liter! Fadenes størrelse betyder, at indflydelsen fra fadet er nærmest minimal. Til gengæld får vinen mulighed for at ilte en smule, og dermed udvikle sin smagsprofil.

Markus Molitors Riesling-farvekoder

Riesling-vin kan være svært at navigere i. Fordi modsat mange andre hvidvine, så kan de sødmemæssigt befinde sig på 3 forskellige niveauer:

  • Tør (uden sukker)
  • Halvtør (med en mellem mængde af restsukker)
  • Sød (med et højt indhold af restsukker)

Men hvordan kan man vide hvad man har foran sig? – Nogle producenter rækker en hjælpende hånd ud, og angiver ”Trocken” på etiketten, hvis der er tale om en tør vin. Men Markus Molitor, han tager det til det næste niveau.

På vinene fra Markus Molitor vil du efter hans eget udsagn ”lede forgæves efter ’trocken’ indikationen på vores etiketter”. Det skyldes, at den tyske vinlovgivning identificerer en trocken-vin, på baggrund af restsukkerindholdet og syrens pH-værdi.

Men for Markus Molitor er det en alt for stringent kategori. Hver eneste årgang er forskellig, og i årgange hvor syren er høj og skarp, kan restsukker hjælpe med at balancere vinen og gøre den harmonisk. Men, så mister den sin berettigelse til en ’trocken’ kategori. Selvom den efter Markus Molitors overbevisning, stadigvæk udtrykker sig således.

Derfor bruger Markus Molitor tre forskellige farvekoder på sine flasker, for at indikere sødme og udtryk på sine vine.

Kategorierne er som følger:

  • Hvid: De klassiske og tørre Riesling-vine. Her er restsukkerindholdet er meget begrænset.

  • Grøn: Disse vine er halvtørre, og er traditionelt blevet kaldt ’feinherb’ i Mosel.

  • Guld: Disse vine er søde og kan have indflydelse af botrytis. En vinsvamp som perforerer drueskallen, så vandet i dem fordamper. Det efterlader en intens og nærmest honning-sød most, som gør underværker, når man skal lave sød vin. Processen er blevet berømt fra dens anvendelse i de legendariske dessertvine fra Sauternes i Bordeaux, men anvendes i praksis flere steder i vinverdenen.

Som en sidste gave i brugervenlighedens tegn, har Markus Molitor angivet en skala bag på sine vines etiketter, hvor han med et MM-emblem angiver, specifikt hvor han mener vinen befinder sig smagsmæssigt inden for disse 3 kategorier.