Risalamanden er julens grande finale. Det er der fårene skilles for bukkene, når man oven på julemiddagens grandiose menu lige skal finde plads til desserten. For det handler jo ikke kun om nydelsen ved denne danske juleklassiker. Det handler i den grad også om at vinde mandlen.

Men udover kirsebærsovs og viljestyrke, så skal der selvfølgelig også et god glas dessertvin til. Og vi har fundet fire solide bud frem til dig:


2015 VINTAGE PORT

FRA QUINTA SANTA EUFEMIA

Portvinen er en af de helt store klassikere, når det kommer til at være vinøs ledsager til risalamanden. Vinen er dyb sort i glasset med en meget ekspressiv duft af sorte blommer, lakrids og sorte kirsebær. Bagved den fede duft fornemmes skiffer og en anelse fad. Cremet mundfylde med en rumlende sort frugt og tætte tanniner. Vinen holdes i god balance af høj frugtsyre.

Det er en kombination der virkelig går op i en højere enhed, og selvom risalamanden slipper op, så kan portvinen fortsætte som ledsager til kaffen, julesmåkagerne eller brætspillene.

 

Vintage Port fremstilles af druer fra de bedste parceller, som har mest smagsintensitet og højest tanninniveau. Derved har man det mest intense og kraftfulde grundmateriale til at lave den bedste Vintage Port. Vinen er sammensat af 70 % Touriga Nacional & 30 % Tinta Roriz. Vinen er lagret i 2 år på traditionelle portvinsfade på 550 liter, inden aftapning. En Vintage Port bør drikkes samme dag som den åbnes, senest dagen efter.

 

KØB DEN HER


2018 BANYULS RIMAGE

FRA DOMAINE VIAL MAGNERES

Portugiserne er ikke de eneste, som mestrer hedvin. Hvad de kalder portvin, kalder franskmændene fra Vin Doux Naturel. Konceptet er det samme: man tilsætter druespiritus til sin dessertvin for at forstærke den.

Banyuls er et af de fornemmeste, franske steder at producere Vin Doux Naturel. Vinene får de samme fantastiske noter af rosiner, svesker, mørke kirsebær, blommer og brombær, som du finder i ruby portvin. Men Banyuls har ofte en mildere fornemmelse af alkohol end portvin, og føles derfor blidere at drikke.

Banyuls, kirsebærsovs og risalamande er på alle leder og kanter en hellig treenighed, der vil få englene til at synge, mens du kæmper dig frem imod mandlen.

 

KØB DEN HER


2016 PASSITO BIANCO LE VIGNE BIANCHE

FRA FRATELLI RECCHIA

Når der står Passito på en vin, så er den lavet på most fra tørrede druer. Man kender det bedst fra Valpolicella-vinene Ripasso og Amarone, men historisk set, er det de søde vine, som har fået folk i flere hundrede år til at flakke til Veneto for at drikke vin.

Når druerne tørres, fordamper op til 50% af væsken, og det som er tilbage, besidder en helt utrolig smagsintensitet. Når man laver denne koncentrerede druemost til vin, får man en helt utrolig, sød vin med et magisk aromaunivers.

Vinen er flot gylden med en balanceret duft af citrus, honning og nøddekerner. Smagen er mild, hvor den søde frugt dominerer, men frugtsyren giver en herlig saftig balance. Den flotte, afrundede eftersmag gør, at denne vin vil passe godt til en bred vifte af desserter, heriblandt risalamanden. Det er særligt mandlernes nøddekarakter, som virkelig spiller godt sammen med denne Passito-vin!

 

UDSOLGT

Prøv Recioto Della Valpolicella fra Recchia

- Køb den her


Vil du læse vores andre guides til julevin? Find dem her