Fra Belgien til Toscana
Inden Virginie Saverys blev en biodynamisk vinpioner, arbejdede hun som en succesfuld advokat i Belgien. Fra hendes forældre arvede hun en interesse for vin, som stille og roligt overgik fra at være en sporadisk hobby til en altopslugende passion. Hun tabte faktisk sit hjerte til vinen i sådan en grad, at hun på trods af en glorværdig advokat karriere, kastede sig ud i et radikalt karriereskifte. Hun ville ud i verden for at arbejde med vin.
Virginie Saverys rejser til Italien, nærmere bestemt Toscana, hvor hun i byen Montepulciano støder på vingården Avignonesi. Gården var allerede anerkendt for sine innovative tilgange og høje kvalitet, men Virginie fornemmede, at der her var grobund for at nå nye højder og standarder inden for vinproduktion. Og det skulle vise sig, at hun fik helt ret.
Bæredygtighed og biodynamik
Det første Virginie Saverys gør, da hun overtager Avignonesi, er at igangsætte en systematisk og ambitiøs omlægning til ren biodynamisk produktion. Det sker, fordi Virginies mission er at skabe vine, som er tro mod den natur de udspringer fra, samtidigt med at de har et særegent og personligt udtryk.
Derfor sværger hun også til at blande sig så lidt i vinproduktionen, som overhovedet muligt. For en god vinbonde skaber sin vin i en sund og harmonisk mark, ikke i en interventionistisk kælder. Derfor er det de biodynamiske principper som får lov at diktere arbejdet i marken, så vinstokkene får lov at trives i et sundt og uspoleret miljø.
Men det bæredygtige lader sig ikke begrænse til Avignonesis marker. Virginie Saverys arbejder indædt på at sænke det CO2-aftryk som hendes produktion sætter. Kunstgødning skal reduceres og brugen af diesel og andre CO2-udlende energikilder, skal erstattes med bæredygtige og vedvarende alternativer. De er så dedikerede, at man på deres hjemmeside kan læse flotte rapporter der fremlægger, hvor meget de år efter år kæmper for at gøre deres produktion grønnere.
For Virginie Saverys mener at det hele forbundet. Hendes mantra er:
”Sundere vine til sundere mennesker, men også et sundere land og miljø, som vi kan aflevere til den næste generation.”
Avignonesis enestående vine
Én af Virgine Saverys genistreger har været at øge indholdet af Sangiovese i deres rødvine. Lokalt kaldes druesorten for Prugnolo Gentile, og er en druesort som de lokale bønder igennem generationer har afdækket som værende den, der bedst indfanger Montepulcianos væsen og udtryk.
Da Virginie overtog Avignonesis, arbejdede flere af hendes kollegaer med at blande en højere portion af internationale druesorter i deres vin, for at tilfredsstille forbrugernes efterspørgsel og anmeldernes præferencer. Men her stod Virgine fast. Sangiovese hører hjemme i Montepulciano, så det er den, der skal udtrykkes klarest i hendes vine. Og anmeldere såvel som forbrugere igennem flere årgange hyldet hende, for denne stålfaste tilgang til områdets traditioner.
Derfor gæres vinene også på gærkulturer som stammer fra området, så man under hele processen anvender det lokale fingeraftryk, som giver vinene deres helt unikke identitet.
Gå endelig på opdagelse i vores udvalg af de henrivende vine Avignonesi. For uanset om farven er rød eller hvid, så kan du stole på indholdets kvalitet, når det er Virginie Saverys og Avignonesi som står som afsender på flasken.