Rhône vin

Rhône vin er kendt verden over for sin karakteristiske smag og kvalitet. Rhône-dalen er et af Frankrigs vigtigste og mest ikoniske vinområder, der strækker sig over et areal på omkring 240 kilometer langs Rhône-floden fra nord til syd.


Side
pr. side
Vis som Grid Liste

Varer 1-24 af 51

Faldende orden
Side
pr. side
Vis som Grid Liste

Varer 1-24 af 51

Faldende orden

Her er der blevet produceret vin i mere end 2500 år.

Normalt inddeles Rhône i to områder – hhv. en nordlig og sydlig del pga. de store forskelle i klima, jordbund og druetyper.

Langt størsteparten af Rhône vin produceres i den sydlige del, mens den nordlige til gengæld regnes for den fineste og mest prestigefyldte. Det gælder ikke mindst de to berømte og eksklusive appellationer Côte Rôtie og Hermitage

Selve navnet Côtes de Rhône betyder direkte oversat ”skråningerne ved Rhône”.

Den nordlige del af Rhône er karakteriseret ved et kontinentalt klima med varme somre og barske vintre. Her laves rødvinene næsten udelukkende på Syrah, mens de hvide domineres af Viognier, Marsanne og Roussanne.

I syd er klimaet til gengæld mere klassisk middelhavs-agtigt. Her spiller Grenache-druen den klart mest dominerende rolle, når det gælder de røde Rhône vine – som f.eks. i det berømte og ekstremt populære Châteauneuf du Pape- distrikt, hvor den bruges enten i varietal-vin eller som hoveddrue i blends sammen med Syrah og Mourvédre. I alt tillades der hele 19 forskellige druer når der dyrkes Rhône vin.

Derudover produceres der også glimrende hvide og rosévine samt mousserende Rhône vine del som f.eks. de spændende Clairette de Die og Crémand de Die i den østlige del af regionen.

Men når man taler om Rhône vin, er og bliver det mest deres rødvine de er kendte for. Det gælder også herhjemme, hvor især Châteauneuf du Pape traditionelt har fyldt meget i i den danske vinbevidsthed, fordi de står så ualmindelig godt til det traditionelle danske køkken – ikke mindst det vi spiser til jul. 

Men, snyd endelig ikke dig selv! Côtes de Rhone-vinene i vores sortiment er af en sådan kvalitet, at de både kan – og bør – nydes hele året.

Generelt er Rhône vin bløde og fyldige vine og de bedste med stort udviklingspotentiale.