2019 Haiku Toscana I.G.T.
Elegance, intensitet og magtrigdom. Castello di Ama forstår i sandhed at forene Sangiovese med klassiske druesorter fra Bordeaux. Dyb, ung, rubinrød farve. Kompleks bouquet med noter af solbær, mørkerøde kirsebær og eukalyptus, suppleret af timianstilk, mokka, cigarkasse og ny læder. I munden stryger den dig med hårene og forfører med sin elegance, friske syre og silkebløde tekstur. Kirsebær, solbærblade og knuste hindbær, komplimenteret af mynte, lakridsrod, kamfer og frisk muld. Diskrete toner af bitter chokolade, ristede valnødder og nellike svæver smukt i baggrunden. En reference-vin, der på smukkeste vis manifesterer sit unikke ophav.
Vinen er sammensat af 50% Sangiovese, 25% Cabernet Franc og 25% Merlot. Gæringen foregår separat for de forskellige druesorter og ved hjælp af de naturligt forekomne gærceller. Manuelle pumpovers udføres over en periode på 25 dage, for at udtrække tilstrækkelig farve, smag og tannin fra drueskallerne. Efterfølgende overføres de forskellige vine til barriques (225 liters egetræsfade), hvor den malolaktiske omdannelse finder sted. Herefter udføres assemblage (blandingen af de forskellige vine), hvorefter den endelige vin overføres til barriques (heraf 30% nye), hvor den lagrer i 12 måneder. Den første udgave af 'Haiku' blev produceret i 2009, i forbindelse med genplantningen af Montebuoni i 2001. En vinmark der ligger i op til 508 meters højde, med eksponering syd/syd-vest og med jordbunde sammensat af ler- og kalksten.
Bonus info: Vinens navn er inspireret af den traditionelle japanske lyrikform, som ofte indeholder en natursansning og kræver fri tænkning og fantasi.
Castello di Ama
Castello di Ama udspringer af 4 venners kærlighed til Toscanas historie, Chiantis terroir og områdets forunderlige vine.
På den grund som vingården ligger på, har der igennem tusinder af år været dyrket jord, bygget borge og områdets skønhed har været så bjergtagende, at man i arkiverne har fundet en hertugs beskrivelser og lovprisninger af det. Men på trods af fordums storhedstid, var vinmarkerne forsvundet hen i glemsel indtil Tomaso Carini sammen med 3 venner besluttede sig for at genoplive dette historiske og enestående sted.
De startede projektet i 70'erne, og kunne på det tidspunkt ikke vide, at Castello di Ama 50 år senere skulle være anerkendt som en af Chiantis bedste vingårde, og at deres innovative tilgang, skulle vise sig at blive instrumental for områdets fremgang og popularitet.
I dag producerer Castello di Ama en lang række af anmelderroste og unikke cuvéer, som på hver deres måde indkapsler alt det, som gør Chianti til et af verdens bedste vinområder.