2010 Barolo DOCG Pianpolvere Soprano Bussia Riserva
En unik vin, der kun produceres i de bedste årgange og er 7 år om at komme på markedet. En ekstrem smagskompleksitet med noter af alt fra kirsebær, blommer og lakrids til læder og tobak. Smagen er som ung domineret af en høj frugtsyre og tannin, der delvist skjuler den store frugtkompleksitet nedenunder. Dette er en vin med stort gemmepotentiale, der viser sig som en af de største vine fra Barolo distriktet.
Pianpolvere Soprano Bussia fremstilles af Rocche dei Manzoni, men arbejdes med som sin helt egen unikke vin. Pianpolvere var navnet på et krudtmagasin som Napoleon byggede på denne parcel i tidernes morgen. Parcellen kom senere på kirkens hænder og blev til landbrugsjord af højeste kaliber. I starten af 1900tallet kom marken på Fenocchio familiens eje og først i 1998 købte familien Migliorini fra Rocche dei Manzoni, denne parcel. Her er 6 hektar beplantet med Nebbiolo-druer. Vinmarken har en optimal sy-sydvest eksponering og er beliggende i 400 meters højde. Der er plantet 4000 vinstokke per hektar og udbyttet holdes hysterisk lavt. For at opnå det optimale resultat vælger man at dyrke denne mark efter biodynamiske principper. Alt gøres med håndkraft, for at kræse optimalt om vinen. Druerne bliver kun til denne unikke vin i de bedste årgange, og kræver 7 års lagring før den frigives.
Rocche Dei Manzoni
Da Valentino Migliorini sammen med sin kone Iolanda køber vingården Rocche Dei Manzoni i 1972, er det under stor skepsis fra de andre vinbønder i området For Valentino kommer slet ikke fra Piemonte, men er en succesfuld restauratør fra Emilia-Romagna, hvis restaurant har opnået Michelinstjerne-anerkendelse, og nu er han på udkig efter sit næste, gastronomiske eventyr, og det skal handle om vin!
Han er ikke opvokset i Barolo, og derfor har han ikke fået masseret områdets regler og dogmer ind fra barnsben. Så til de lokales store forundring, afskaffede han de store og traditionelle botti-fade, til fordel for små barriquefade, når han skulle lagre sin rødvin. Det blev begyndelsen på et kæmpe stilskifte i Barolo, og Valentino Migliorini blev en af de første modernister i Barolo.
De modernistiske vine var blødere, rundere og kunne drikkes langt før de traditionalistiske, som ofte krævede årtier i kælderen, før de kunne nydes. Det var et nybrud i måden at tænke Barolo-vin på, og Rocche Dei Manzoni gik fra at være en kættersk tilflytter, der begik overgreb på traditionerne, til at være et ikon og en pioner i regionen.
I dag ledes vingården af Valentinos Migliorinis søn, Rodolfo, som driver Rocche Dei Manzoni videre i sin fars ånd. Han er heller ikke bange for at afsøge nye metoder, og har som et af sine egne tiltag indført lagring i cement-æg.
Vinene fra Rocche Dei Manzoni er storladne mesterværker, der tør genfortolke en så udødelig klassiker som kongernes vin, Barolo. En svær mission, men Rocche Dei Manzoni lykkedes med det årgang efter årgang.