Rocche Dei Manzoni

Da Valentino Migliorini sammen med sin kone Iolanda køber vingården Rocche Dei Manzoni i 1972, er det under stor skepsis fra de andre vinbønder i området For Valentino kommer slet ikke fra Piemonte, men er en succesfuld restauratør fra Emilia-Romagna, hvis restaurant har opnået Michelinstjerne-anerkendelse, og nu er han på udkig efter sit næste, gastronomiske eventyr, og det skal handle om vin!

Han er ikke opvokset i Barolo, og derfor har han ikke fået masseret områdets regler og dogmer ind fra barnsben. Så til de lokales store forundring, afskaffede han de store og traditionelle botti-fade, til fordel for små barriquefade, når han skulle lagre sin rødvin. Det blev begyndelsen på et kæmpe stilskifte i Barolo, og Valentino Migliorini blev en af de første modernister i Barolo.

De modernistiske vine var blødere, rundere og kunne drikkes langt før de traditionalistiske, som ofte krævede årtier i kælderen, før de kunne nydes. Det var et nybrud i måden at tænke Barolo-vin på, og Rocche Dei Manzoni gik fra at være en kættersk tilflytter, der begik overgreb på traditionerne, til at være et ikon og en pioner i regionen.

I dag ledes vingården af Valentinos Migliorinis søn, Rodolfo, som driver Rocche Dei Manzoni videre i sin fars ånd. Han er heller ikke bange for at afsøge nye metoder, og har som et af sine egne tiltag indført lagring i cement-æg.

Vinene fra Rocche Dei Manzoni er storladne mesterværker, der tør genfortolke en så udødelig klassiker som kongernes vin, Barolo. En svær mission, men Rocche Dei Manzoni lykkedes med det årgang efter årgang.

pr. side
Vis som Grid Liste

12 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

12 varer

Faldende orden
Rocche Dei Manzoni

Valentino Migliorinis største bedrift var hans reformation af fadlagring på Barolo-vinene, men det var langt fra det eneste han rykkede grænser for i Piemonte.

Valentino var den første der plantede Chardonnay i Piemonte, og fra druerne skabte han sin L’Angelica Langhe Chardonnay. Han var også den første til at skabe Langhe blends. Hans første cuvée hed Bricco Manzoni og var en blanding af Nebbiolo og Barbera. Det var indtil da fuldstændigt uhørt, at man skulle blande nogle af de piemontesiske druer, men Valentino Migliorini var ikke fastlåst af tradition, men fast besluttet på at eksperimentere sig frem til nye og geniale smage. Præcis som han kendte det fra sin Michelin-restaurant.

I dag har Rocche Dei Manzoni taget blandings-ideen til det næste niveau med deres  ’Quatr Nas’ vin, der er en blanding af fire forskellige druesorter: Nebbiolo, Pinot Nero, Merlot og Cabernet Sauvginon. Det er i det hele taget sjældent set, at man blander Pinot Nero og Cabernet Sauvignon, og at man så smider Nebbiolo og Merlot med i gryden, det understreger bare hvor unik en vin der er tale om. Er det galt eller genialt? De traditionalistiske vinbønder i Barolo ville nok kalde det galskab, men for nytænkende og nysgerrige vinelskere, der er der ingen tvivl: Rocche Dei Manzonis blanding af mod og vinskundskaber bliver ved med at rykke grænserne for hvad der kan lade sig gøre i Langhe og Barolo, og de har stadigvæk kun lige kradset i overfladen. Det er ikke til at sige hvilke nytænkende påfund der gemmer sig ude i fremtiden for Rocche Dei Manzoni.