Tenuta Selvapiana

Tenuta Selvapiana er referenceproducenten i Chianti Rufina. Lederen af vingården, Federico Guintini, er også præsident i Chianti Rufina konsortiet, og han arbejder indædt på at udbrede kendskabet til området og de mageløse vine, der produceres her.

For her i Chiantis mest højtbeliggende marker opnår Sangiovese-druerne en helt enestående elegance, kompleksitet og friskhed med et gigantisk udviklingspotentiale. På trods af, at anmelderne kaster tårnhøje point efter Tenuta Selvapianas top cuvéer, er det dog ikke noget, der endnu kan ses på prisen.

Med det niveau, som Tenuta Selvapiana lægger for dagen på deres vine, kan det dog kun være et spørgsmål om tid, før hele verden får øjnene op for den skjulte skat, der ligger gemt i denne lille miniput appellation.

pr. side
Vis som Grid Liste

5 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

5 varer

Faldende orden

Selvapiana er referenceproducenten, man peger på, når man taler om vinene fra Chianti Rufina. Den lille appellation er Chiantis mindste, og fra de højtliggende marker kan man dyrke Sangiovese-druer med en helt enestående friskhed og elegance. En forudsætning, som Tenuta Selvapiana forløser til fulde, i deres imponerende portefølje af vine.

Selvapiana har eksisteret siden middelalderen. 

Navnet Selvapiana kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor det blev båret af et vagttårn langs Sieve-floden. Under renæssancen blev tårnet bygget om til en villa, som noble florentinere og biskopper gennem tiden har brugt som deres sommerresidens. Husets vinhistorie starter i 1827, da det bliver opkøbt af den succesfulde bankmand Michele Guintini, og det er hans efterkommer, Federico Guintini, der i dag som 6. generation leder vingården.

Federico er ikke Michele Guintinis biologiske søn. Michele og hans kone fik aldrig børn, men betragtede Federico og hans søster, Silvia, som deres egne. De havde arbejdet på gården i mange år og var blevet tætte med Guintinis familie. I 1997 overdrog Michele Guintinis gården til sin adoptivsøn, og siden har Federico Guintini ført familiens arv videre og løftet vingården ind i det nye årtusinde. Ligesom sin familie nærer Federico stor kærlighed til Chianti Rufina-området, og han arbejder indædt på at få verdens vindrikkere til at få øjnene op for, hvor enestående vin man kan lave på dette unikke sted.

Rufina er et af de ældste områder i Chianti. 

Chianti har i nyere tid været årsag til megen skepsis, da området blev offer for sin egen succes. Man udvidede simpelthen arealet for at kunne producere mere vin til det tørstige vinmarked. Det førte til, at man måtte oprette en Chianti Classico zone i et forsøg på at værne om den tradition for kvalitetsvin, som området oprindeligt var kendt for. Al denne ballade har Chianti Rufina dog helt holdt sig uden for. Området blev oprindeligt optegnet af Cosimo III de’Medici, hertug af Toscana, i 1716. I 1967 opnåede det selvsamme område D.O.C status, og i 1984 til den hæderkronede D.O.C.G status. 

Udover Chianti Classico finder der syv andre Chianti subzoner, og spørger man Master of Wine, Peter McCombie, så er Chianti Rufina ”arguably the most famous”. Deres status er faktisk så enestående, at en samling af bønder tilbage i 70’erne forsøgte at få etableret Rufina som sin egen, selvstændige appellation. Det lykkedes desværre ikke, Chianti ville ikke undvære deres præmietyr. Men drømmen lever stadigvæk, og som præsident for Chianti Rufina konsortiet arbejder Federico Giuntini indædt på, at appellationen skal blive Chiantis førende. Og selv fortæller han, at han drømmer om en dag, hvor Rufina kan stå alene på etiketten.

Rufina har Chiantis mest højtliggende marker. 

Det, der gør Chianti Rufina til et unikt område, er deres højtliggende marker. Området ligger for foden af bjergkæden Appenninerne, og markerne ligger markant højere her, end noget andet sted i Chianti. Det betyder både, at temperaturerne er lavere, men særligt at nætterne er markant køligere. Det giver Sangiovese-druerne en længere modningsperiode og medvirker til, at de får en helt anden kompleksitet, elegance og syre, som tillader at vinene ældes langsommere og giver dem et helt unikt potentiale for flaskelagring. Riserva-vinene fra Tenuta Selvapianas enkeltmark, Bucerchiale, modner helt enestående, og flaskerne fra 80’erne smager f.eks. fantastisk lige nu! At vinene fra Tenuta Selvapianas så slet ikke kommer op på det prisleje, som deres konkurrenter i Chianti Classico sælger til, det kan man som italiensk vinelsker kun fryde sig over.