2016 Brunello di Montalcino Riserva
Cava d’Onice laver udelukkende deres Riserva i exceptionelle årgange, og uanset høstens størrelse, laver de kun 2000 flasker, der alle bliver nummereret i hånden. Er der mere frugt, så bliver den brugt til deres ”normale” Brunello-vine. Disse begrænsende dogmer skal sikre, at Cava d’Onices Riserva vin altid er baseret på det ypperste druemateriale, som gårdens marker er i stand til at levere.
Vinen er sammensat af druer fra deres marker omkring Montalcino. Winemaker Simone Nanetti har identificeret fire, afgørende punkter, der besidder forskellige typer af terroir og eksponering, som hver især giver særegne druer. Han bruger disse som udgangspunkt for sin udvælgelse, så han kan sammensætte sin vin af forskelligartede druer, der tilsammen vil give en harmonisk og helstøbt Brunello Riserva. Det er noget af et arbejde at gå så grundigt til værks, men for Simone Nanetti kan det ikke være anderledes, hvis hans Riserva vin skal leve op til husets strenge kvalitetskrav.
I glasset mødes man af en duft af mørk frugt. VI finder brombær, blommer og blåbær med et strejf af krydderier og en syrligsød balsamisk tone. Tanninerne er virkelig godt integreret, og de ekstra krav til lagringsperioden fra Riserva-titlen, har tydeligt gjort underværker. Eftersmagen er lang og vedvarende, og man kan virkelig give sig god tid til at afsøge alle afkrogene af smagsbilledet.
Cava d’Onice anbefaler selv at drikke vinen til den lokale specialitet, Bistecca Fiorentina, men de fleste versioner af velstegt oksekød med en god sauce og ovnstegte kartofler med krydderurter, vil gå rent hjem.
Dekanter den gerne en time inden servering, og nyd den af klassiske Bordeaux-glas ved 16 grader.
96/ 100 point | Luca Gardini
"A great wine displaying a very rich nose: alcohol-infused plums, touch of bay leaf ending on the tones of licorice. Pleasant tautness in the mouth that is dense, with iodized tannins and long persistence."
Cava d'Onice
Den lille, familieejede vingård, Cava d’Onice, har på ganske få år løftet sig hele vejen til toppen af rangstigen blandt områdets vingårde. Gården er grundlagt af Valter Nannetti og tog sin spæde start, da han i starten af 80'erne købte den blot 0,2 hektar store vinmark ”Colombaio”. Der skulle dog gå 10 år, før marken og gården var driftsklare, og i 1995 var de officielt klar til at flaske deres første Brunello di Montalcino. Dengang var produktionen på bare 266 flasker, men siden har vingården redet på en bølge af succes, båret frem af familiens hårde arbejde og kompromisløse tilgang til deres produktion.
I dag ledes Cava d’Onice af Simone Nannetti, Valter Nannettis søn, og under hans ledelse er vingården blevet en sand anmelder darling. De tårnhøje point regner ned over vingården, og holder de kursen, så kan der ikke gå mange år, før Cava d’Onice er blandt Brunellos mest efterspurgte producenter. Så vi anbefaler at få oplevet vinene nu, mens de stadigvæk er til at købe. Produktionen er stadigvæk lille, og der skal ikke meget til, før det her bliver svært at få fat i disse uopnåelige vine.