God vin til oste / Otto Suenson anbefaler vinen til maden

Selvom der traditionelt set er blevet serveret rødvin til ostebordet herhjemme, er langt de fleste typer af oste bedre sammen med hvidvin!

Friske gedeoste, hvidskimmel, kraftig blåskimmel, faste komælksoste – listen er lang! Ost er en af de mest omfangsrige kategorier, rangerende fra delikat-smagende til salte- og ammoniakprægede. Med så mange forskellige ostetyper er det ganske enkelt umuligt at finde én enkelt vin der passer perfekt til dem alle.

Dog kan man dele ost op i 6 overordnede grupper: friskoste, faste/halvfaste oste, hårde/tørre oste, hvidskimmel, rødkit og blåskimmelost.
∇ Læs mere uddybende om, hvilke vintyper der passer til de enkelte grupper nederst på siden under vinene.

Når alt dette er sagt, er det vigtigste dog trods alt: Drik det du har lyst til og det der gør dig glad, der er ingen regler i vin- og madparringens verden!

Se et udvalg af vine vi anbefaler til oste herunder.
God fornøjelse.

pr. side
Vis som Grid Liste

5 varer

Stigende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

5 varer

Stigende orden

Til de friske og/eller syrlige oste (frisk gedeost eller Mozzarella) er sprød Sauvignon Blanc helt oplagt og gerne en Sancerre fra Loiredalen.

Til de faste/halvfaste og nøddeagtige oste (Gruyère, Comté, Emmentaler eller Vesterhavsost) er moden Champagne eller fyldig hvid Bourgogne ganske enkelt sublimt, ligesom at Savagnin fra Jura-regionen er en fremragende kompagnon.

Er det de helt tørre og hårde oste der er på bordet (Parmesan, Pecorino eller Manchego), er Olorosso Sherry eller sågar en Fino-type helt oplagte valg, alternativt kan man i dette tilfælde sagtens drage de røde med i spil. En Amarone, Brunello eller Barolo, kan være himmelsk sammen med et stykke vellagret Parmesan eller Pecorino.

Til hvidskimmeloste (Brie de Meaux, Brillat-Savarin eller Camembert) er Champagne eller fadlagret Chardonnay igen anbefalelsesværdigt, alternativt Chenin Blanc eller Riesling med nogen restsødme, specielt hvis ostene er skarpe og vellagrede.

Til rødkitoste (Rød løber eller Münster) er halvtørre vine fra Alsace helt oplagte, alternativt Riesling Feinherb fra Mosel.

Den sidste gruppe af oste, blåskimmel (Blue Stilton, Roquefort eller Danablu), kræver en vintype med markant sødme: Portvin, Tokaji, Sauternes, Gewürztraminer, Pineau des Charentes – eller igen sødmefuld Riesling fra Alsace eller Mosel (”Sélection de Grains Nobles” eller Auslese Süss).