Det hele begyndte med 2 hektar vinmarker
Familien Scherb er ikke kommet sovende til deres succes. Den er bygget på hårdt arbejde, flid og en stålsat vilje om at ville skabe de bedst mulige vine.
Rejsen begynder i 1950, da Bernard Scherb arver 2 hektar vinmarker fra sin far, Georges Scherb. Med det nye ejerskab sætter Bernard gang i helt nye ambitioner og målsætninger for den beskedne vingård. En rejse er begyndt, og han kunne umuligt have vidst, hvad vingården tre generationer senere skulle være vokset til.
Men det hele kommer ikke til at dreje sig om vin, for i 1954 arver Bernards kone sine forældres restaurant, ”Le Belle Vue”, som de også overtager driften af. Og med et er det unge par pludselig solidt investeret i vinen og madens verden, alt imens de opfostrer deres 7 børn!
Det hårde arbejde bærer frugt, for børnene viser sig at besidde masser af den arbejdsvilje, som flyder i Scherb-blodet. Deres ældste søn, Bernard Jr., overtager driften af restauranten i 1971, mens to andre sønner, Pierre og Marcel, engagerer sig i farens marker, og udvider beholdningen fra to til seks hektar. Det er også Pierre og Marcel, som konstruerer den vinkælder, der i dag er centrum for Benard Scherbs vinproduktion. Domaine Bernard Scherb er pludselig blevet et familieforetagende, og med fornyet styrke, hæver gården både kvaliteten af vinene og mængden af flasker der produceres.
I dag er det George Scherb, Pierre Scherbs søn, der leder familiens vingård videre, i samme hårdtarbejdende ånd som sin Far og Farfar.
Naturen er fremtiden
Under Pierre Scherbs ledelse, tager vingården en moderne drejning, og begynder at omlægge produktionen til en mere grøn og harmonisk drift. I marken begynder man at arbejde bæredygtigt, og brugen af sprøjtemidler reduceres til et minimum. Det kulminerer i 2019 med den svært opnåelige HVE3 certificering, som gives til landbrug med fokus på biodiversitet. For i markerne er der både hække, græs, træer, insekter og blomster. De er ikke homogene, bestående udelukkende af vinstokke i en menneskeskabt kultur, de er et levende økosystem af dyr og planter.
Senest er de i 2020 blevet økologisk certificeret, en omlægning som kræver mange års arbejde og forberedelse. Men opgaven slutter ikke her, for bæredygtighed og grøn omstilling er noget man hver dag skal arbejde for. Det er en konstant udvikling, hvor missionen er at opnå et harmonisk samarbejde med naturen. For hvis planterne trives, får man de bedste druer. Både ved den kommende høst, og igennem de næste mange generationers.
Vinene fra Benard Scherb
Selve ejendommen er beliggende den eventyrlige Gueberschwihr-kommune, i hjertet af Alsace omgivet af regionens billedskønne land. Her råder de over 15 hektar land, som fordeler sig over fire kommuner: Gueberschwihr, Voegtlinshoffen, Rouffach og Orschwihr. Vinstokkene bindes op efter den klassisk Alsace-forskrift, i en dobbelt guyot-stil. Hver anden række er enten beplantet med græs, eller pløjet til, for at skabe den biodiversitet i marken, som gør det muligt at undgå anvendelsen af pesticider.
Produktionen er på 120.000 flasker om året, og samtlige druer til den mængde, er plukket ved håndkræft. Og druerne er vigtige for bønderne i Alsace. Der er nemlig tradition for at det er dem, der fremhæves på etiketterne, fremfor marken. En tradition, som Domaine Bernard Scherb bibeholder på deres flasker.
I vinlitteraturen kalder man de klassiske Alsace-druesorter for ”De Syv Søstre”, og flokken tæller: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer og Pinot Noir. Og hos Domaine Bernard Scherb er man stolte af at producere vin på dem alle sammen.
Domaine Bernard Scherb er passion, arbejdsomhed og stolthed sammenfattet i en enkelt flaske, og vi er stolte af at være valgt som den danske importør af disse vidunderlige vine.