Seguin-Manuel

Igennem knap 2 århundreder har Domaine Seguin-Manuel produceret vin i Bourgogne. I dag ledes vingården af den talentfulde Thibaut Marion, som er lykkedes med at bygge bro imellem husets forunderlige historie og nutidens trends og tendenser.

Han har både beholdt gårdens originale navn, og bevaret etiketterne, som stammer tilbage fra starten af det 20. århundrede. Men indholdet i flaskerne, det har Thibaut Marion i den grad udviklet på. Markerne er blevet økologisk certificerede og i kælderen arbejder han med lav intervention og respekt for druemosten. For i Domaine Seguin-Manuels vine er det naturen og druerne som sætter rammerne, og Thibaut Marion ser det som sit ansvar, at man i hans flasker tydeligt fornemmer den frugt, som vinene af skabt af.

pr. side
Vis som Grid Liste

9 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

9 varer

Faldende orden
Seguin-Manuel

Da Domaine Seguin-Manuel bliver grundlagt i 1824, hedder tidens hotteste musiker Beethoven, Frankrigs konge hedder Charles den tiende og ude i verden adopterer New Holland ’Australien’ som deres nye, officielle navn.

Verden ser helt anderledes ud i dag, men Seguin-Manuel har overlevet tidens tand og historiens tumultariske begivenheder. Og siden 2004 har Thibaut Marion været manden, som har sikret at denne knap 200 år gamle vingård, har fået en plads i Bourgognes fremtid

Vinbønder i ti generationer

Når Thibaut Marion laver vin, så trækker han på viden og erfaringer fra 10 generationer af forfædre som, ligesom ham, har dyrket vin på Bourgognes legendariske skråninger.

Igennem syv år på familiens vingård, Chanson Père & Fils, blev Thibaut indført i vinproduktionens ædle kunst. Han lærte hvordan man skulle arbejde i sine marker, for at give stokkene de bedste hvilkår, og hvordan man skulle behandle druerne i kælderen, så vinene blev unikke og velsmagende.

To århundrede i Bourgogne

Da Thibaut Marion overtager Seguin-Manuel i 2004, vælger han at beholde gårdens originale navn. Vingården havde overlevet igennem 2 århundrede, og Thibault ønsker at bevare den del af Bourgognes vinhistorie, som Seguin-Manuel er blevet en integreret del af.

Derfor beslutter han også, at etiketterne skal bevare deres originale design. Hvor flere andre Bourgogneproducenter har arbejdet på at gøre deres etiketter trendy og moderne, der værner Thibaut om den iboende historie i sine etiketter.

Så hvis du synes at en vin fra Seguin-Manuel ser lidt gammel og støvet ud sin æstetik, så er det ikke så mærkeligt. De har nemlig set sådan ud siden begyndelsen af det 20. århundrede.

Seguin-Manuel er en del af Bourgognes fremtid

Thibaults første ændring på Seguin-Manuel, bliver at omlægge samtlige marker til økologi. For den eneste måde at sikre vingårdens rejse ind i fremtiden, er at værne om den natur som skulle føre den derhen. Han gør det både fordi skånsomt landbrug er bedre for naturen, men i den grad også fordi, det forbedrer kvaliteten på vinene.

Thibault mener at vinbondens hårdeste arbejde, skal foregå i marken. Det er der man ligger fundamentet for sine vine, og tager man de nemme veje med konventionelt landbrug og sprøjtemidler, så ødelægger man vinen, før man overhovedet er kommet i gang. Alle markerne har derfor været økologisk certificeret siden 2015.

Thibault næste skridt bliver at udvide Seguin-Manuels portefølje af marker. Ved overtagelsen bestod den hovedsageligt af parceller i Savigny-les-Beaune, men dem begyndte Thibault Marion at sælge fra, til fordel for marker i Puligny-Montrachet, Meursault, Pommard, Beaune og Vosne-Romanée. I dag råder Seguin-Manuel over 8 hektar marker, spredt ud over Côte de Beaune og Côte de Nuits.

Udover egne marker opkøber Seguin-Manuel også druer og most fra andre vinbønder i Bourgogne. Men det er ikke hvem som helst, som får lov at sælge til Seguin-Manuel. Bøndernes skal kunne leve op til de høje standarder, som Thibault Marion sætter i sine egne marker.

Stor Bourgogne skal udspringe af simplicitet

Når Thibault Marion beskriver stilen i sine vine, så bruger han ét ord ”simplicitet”. Efterfølgende indskyder han hurtigt, at han selvfølgelig ikke mener, at vinene skal være simple – tvært imod.

Vinproduktion kan trække på mange forskelligartede teknikker, for at forstærke eller fremhæve smage og udtryk. Her mener Thibault, at det vigtigste er at blande sig så lidt som muligt, og dermed lade sine Pinot Noir- og Chardonnay-druer stå nøgent og ærligt frem. Alt det skønne som er i druerne, det skal man sørge for at få ned i flasken.

Derfor arbejder Seguin-Manuel med en meget begrænset mængde af nye egetræsfade. For smagen fra egetræsfadene kommer hurtigt til at overdøve druernes nænsomme smagsaromaer. Man arbejder også med en meget blid maceration på rødvinene, for ikke at overekstrahere på den meget fintfølende Pinot Noir-drue.

Resultatet er vine som er velsmagende og imødekommende, allerede i deres ungdom, men som i den grad også har potentiale for udvikling.