Marcel Couturier er kendt for at have en sjælden blanding af gavtyv-attitude og en urokkelig professionalisme. Når man møder ham i døren til hans kælder, blinker han drilagtigt med det ene øje, og byder varmt og venligt velkommen. De sjove anekdoter sidder løst, og i et middagsselskab er han en fornøjelse at have til bordherre, men når det kommer til hans vine, forsvinder den drilske tilgang, for vin, det tager han seriøst.
Han har bygget sin egen vingård op for bunden, og båret frem af sine vines høje kvalitet, har han skabt sig et flot, internationalt omdømme. For Marcel Couturier er skånsom drift af vinmarkerne, og han har praktiseret økologisk landbrug siden 2018, som i 2021 ledte til at vingården blev økologisk certificeret. Ambitionerne blev dog hurtigt hævet, da hans søn Auxence blev en del af vingårdens drift. Auxence er en kæmpe beundrer af biodynamik, og har deler sin fars passion for arbejdet i vinmarkerne, så det var ikke svært at finde ordene, der skulle overbevise Marcel. De begyndte derfor allerede at praktisere biodynamik i 2019, og fra 2022 årgangen er de officielt certificeret biodynamiske.
Domaine Marcel Couturier er stadigvæk i en rygende udvikling, og fremtiden ser lys ud for den lille, familiedrevne vingård. Og for os vinelskere, ser det endnu bedre ud. For vingården producerer fyldige og saftige Chardonnay-vine, til en pris, man sjældent ser så lav i Bourgogne.
Marcel Couturier startede sin vinkarriere med at levere druer til nogle af Bourgognes store kooperativer. Det var en god og sikker måde for ham at spare penge op, for Marcel havde ingen planer om bare at være en drueleverandør – han ville lave sine egne vine og sende flasker ud i verden med sit eget navn på.
I 2005 tog han springet og begyndte at flaske hvide Mâcon-vine. Et på det tidspunkt modigt træk, for i 2005 var Mâcon ikke et vinområde, mange havde interesse for. Det var langt mere interessant med hvidvinene fra Côte de Beaune. Men Marcel lod sig ikke slå ud. Han tog det i stedet som en ekstra udfordring, som ville gøre hans gennembrud desto mere imponerende, når det kom. - Og et gennembrud, det fik han.
Domaine Marcel Couturier har, sammen med en bølge af andre nye og ambitiøse vinproducenter, fået sat Mâcon på verdens vinkort. Da forbrugerne pludselig søgte nye områder, fordi hvidvinene fra Côte de Beaune havde opnået helt urimeligt høje priser, stod han klar. Og verdens Bourgogne-tørstige vinelskere faldt pladask for hans lille vingård. Med hans biodynamiske certificering i 2022 og med inddragelsen af sønnen, Auxence, har Marcel Couturier alle de kort på hånden, han behøver for at cementere sig som én af Mâcons mest eftertragtede producenter, og vinene taler deres eget klare sprog. Det er blot et spørgsmål om, at folk skal få det at smage, så vil man forstå, hvad der er på spil.