Domaine Laroche

Domaine Laroche er en vingård, som trods vinsygdomme, ulykkesvejr og hårde tider i Chablis, har fastholdt deres virke siden 1850, hvor Jean Victor Laroche opkøbte de første beskedne markparceller.

Der skulle dog gå mange år, før hans efterkommer, Michel Laroche, med en brændende tro på Chablis' uforløste potentiale, løftede både vingården og områdets anseelse betydeligt. Takket være Michel Laroches innovative tilgang, utrættelige dedikation og ufejlbarlige håndværk har Domaine Laroche etableret sig som værende en af Chablis' førende producenter og er tilmed én af dem, med flest hektar Grand Cru-marker i deres besiddelse. For Michel Laroche har brugt mange år på at håndplukke markparceller af høj kvalitet, så uanset om du får Petit Chablis eller Grand Cru fra Laroche i glasset, kan du være sikker på, at der hele vejen fra mark til flaske har været kælet for detaljerne.

pr. side
Vis som Grid Liste

1 vare

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

1 vare

Faldende orden
Domaine Laroche

Domaine Laroche's historie er uløseligt forbundet med Chablis-områdets egen fortælling om et område, der trods modstand fra sygdomme, vejr og trends fandt vej tilbage til en topplacering blandt vinverdens mest efterspurgte flasker. I dag er Domaine Laroche én af de største indehavere af Grand Cru-hektarer i hele Chablis og er samtidig blandt de mest anerkendte producenter.

Domaine Laroche's historie begynder i 1850, da Jean Victor Laroche opkøber de første markparceller i landsbyen Maligny, tæt ved Chablis. Beholdningen voksede stødt igennem de næste 100 år, mens ejerskabet gik i arv fra fædre til sønner, og omkring 1960 rådede Domaine Laroche over 6 hektar vinmarker. Men Domaine Laroche og Chablis som appellation stod over for nogle af deres mest udfordrende tider nogensinde.

Frost, Phylloxera og jernbaneskinner

I 1960 fyldte hele Chablis-appellationen ikke mere end 600 hektarer. Regionen befandt sig på bagkanten af to enorme byrder, som havde en ødelæggende indvirkning på efterspørgslen efter Chablis. Først og fremmest har vinlusen Phylloxera og platesygdommen meldug i slutningen af 1800-tallet forårsaget enorm skade på Chablis' vinmarker og produktion.

Samtidigt åbnede der sig en ny jernbaneforbindelse i 1856, som forbinder Paris, Lyon og Marseilles, og fra Sydfrankrig kunne man nu fragte billige vine direkte til hovedstaden. Et forfærdeligt sammenfald af udfordringer i marken og ny konkurrence på både pris og udbud blev et knusende stød for Chablis' popularitet og placering på det franske vinmarked.

Det er derfor en bekymret Henri Laroche, som overtager familiens vinmarker i Chablis i 1967. Han kender alt til regionens udfordringer, og som om det ikke var nok, så har han oplevet 3 årgange, mellem 1950-1960, hvor forårsfrost ødelagde høsten fuldstændigt, så der ingen druer var tilbage at lave vin på. Flere bønder har derfor omlagt deres marker til mere traditionelt landbrug for at kunne forsørge deres familier.

Men lige om hjørnet venter renæssancen. For i 1963 opfinder man teknikker til at beskytte imod forårsfrost, og en ny generation, der ikke er plaget af fortidens modgang og som er fyldt med energi og gå-på-mod, står klar i kulissen.


Michel Laroche: Det store vendepunkt


Michel Laroche, Henri Laroche's søn, er bare 17 år, da han beslutter sig for at rejse til Dijon og tage en uddannelse i ønologi. Han er overbevist om Chablis' enorme, uudnyttede potentiale og er stålsat på at tilegne sig evnerne til at give området sin retmæssige placering blandt verdens mest anerkendte vinregioner.

Efter studierne vender han tilbage til familiens vingård, og sammen med sin far, Henri, opkøber de over de næste 20 år mere og mere land. Michel håndplukker de bedste parceller, så kvaliteten af deres vine på intet tidspunkt udvandes, blot fordi produktionens størrelse stiger.

I dag ejer Domaine Laroche knap 100 hektar land, men på trods af deres popularitet har de siden 1970 ikke udvidet synderligt på mængden af hektarer. I stedet har fokus været på at modernisere udstyret og teknikkerne i kælderen og blive virtuose i behandlingen og forståelsen af deres vinmarker, så de altid kunne producere Chablis-vine uden sidestykke.

Michel Laroche's engagement og tro på Chablis bliver et vendepunkt for Domaine Laroche. I 1985 køber han L'Obédiencerie, et tidligere kloster i Chablis, hvor munke har lavet vin helt tilbage i det 18. århundrede. Her bygger han nye kældre til at lagre sine vine i og installerer sit kontor i de historiske lokaler. En fantastisk kulmination og triumf på hans store arbejde for området. Nu har han sit hovedkvarter i hjertet af regionen, og Michel Laroche kan stolt konstatere, at han takket være sin innovative tilgang, dedikation og kreativitet er den første Laroche nogensinde, der har kunnet leve udelukkende af at producere vin.

Men det stopper ikke her for Michel Laroche, han har en sidste stor og afgørende idé på vej.


Union des Grand Crus de Chablis


I 2000 grundlægger Michel Laroche Union des Grand Crus de Chablis, en organisation hvis målsætning var at promovere vinene fra Chablis og skabe international anerkendelse. Det lykkedes dem ved at indføre skarpere krav til arbejdet i markerne og lagring af vinene i kælderen end dem, som appellationen foreskriver.

Michel Laroche selv viste, hvor meget en foregangsmand han var, da han i 2001 skiftede fra korkprop til skrukapsel på samtlige af sine vine - selv Grand Crus'erne. Ifølge hans eget udsagn handlede det om at bevare den renhed, friskhed og enestående mineralske udtryk, som Chablis-terroir kan levere. Det beskyttes bedst i en helt forseglet flaske frem for med korkprop, hvor man ikke kan undgå en lille smule ilt.

Domaine Laroche fastholder med sin dedikerede tilgang og høje standarder den dag i dag stadigvæk titlen som én af Chablis' absolut bedste producenter.