Weingut Proidl

”Vindyrkere i både krop og i sjæl – stejle vine fra skråningerne omkring Senftenberg”

Weingut Proidl er én af Kremstals’s absolutte stjerner, drevet af minimalisme, tradition og innovation. Et familiehus siden 1783, med en helt unik forbindelse til de dybt udskårne floddale og det omgivende land. 

pr. side
Vis som Grid Liste

11 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

11 varer

Faldende orden
Weingut Proidl

Weingut Proidl er beliggende i Senftenberg-kommunen i den Østrigske vinregion Kremstal, lige ved porten til naboregionen Wachau. Et nærmest dramatisk område, begunstiget af sine ultrastejle, stenede og mineralholdige terrasse-marker, der ligger med udsigt til floden Donau. Her har familien været vindyrkere siden 1783, og drives nu videre på 9. og 10. generation, af Franz og Patrick Proidl. To herrer som nærmest har fået ekspertisen ind med modermælken, og har af denne årsag en helt speciel forståelse og kendskab til det yderst komplicerede landskab.

Den knapt 30-årige Patrick, mener at arbejdet i vinmarken er af langt større betydning, end den efterfølgende vinificering. Af denne årsag er bæredygtighed én af Proidls vigtigste prioriteringer, med benyttelse af helt naturlige afgrøder, halm-beskyttelse og individuel behandling af de forskellige marker. Man vil hermed kunne observere både humlebier, hvepse og sommerfugle, som tiltrækkes af de naturlige vilde urter og blomster i marken. 

Proidl betragter sig selv som håndværkere, ”bjerg-vindyrkere” som trækker på deres forgængeres erfaringer, orienterer sig efter årgangens behov, og har blikket stift rettet ud i fremtidens potentiale. PÅ baggrund af denne tilgang, producerer Weingut Proidl puristiske, lagringsegnede og terroir-drevne vine, der afspejler deres unikke oprindelse, fremfor den efterfølgende vinifikation. Proidl er en producent, der på trods af sine top-ratings hos verdens mest betydningsfulde vinanmeldere, stadig må betragtes som en af Kremstals ”hidden gems”. Vi er meget stolte af at kunne repræsentere Weingut Proidl i vores sortiment, der uagtet den ellers meget beskedne prissætning, laver noget af det mest imponerede Grüner Veltliner, vi erindrer at have smagt. Velkommen til Proidl og essensen af terroir-drevet Kremstal-vin.

Familien ejer i alt 25 hektar land, herunder parceller på de 4 berømmede ”Erste Lage-marker” (”Grand Cru’s”): Ehrenfels, Hochäcker, Pellingen og Pfenningberg. Beplantningerne er domineret af områdets klassiske druesorter Grüner Veltliner (45%) og Riesling (40%), foruden mindre andele Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gelber Muscateller, Merlot, Cabernet Sauvignon og Blauer Zweigelt. Tålmodigheden hersker ikke blot i marken, men ligeledes i kælderen: månedlange spontangæringer, naturlig sedimentering af mosten og absolut minimal intervention. Dette giver vine med autenticitet, karakter, nerve og individualitet, som ikke har nogen nærtliggende udløbsdato. Dette er Proidls endegyldige definition af bæredygtig og lagringsegnet vin.