2022 Chablis Sans Soufre
Chardonnay-druen, der anvendes til at lave Chablis-vin, beskrives af vineksperter som 'et hvidt lærred', fordi den i sig selv ikke bringer ret meget til bordet rent smagsmæssigt. Den skal i stedet enten påvirkes og formes af enten et enestående terroir eller en dygtig vinmager. I vinene fra Chablis er det klart terroiret, der sættes i føresædet. Derfor hører man ofte ord som 'mineralsk', 'sprød' og 'ren i frugten' brugt om Chablis-vine, fordi al den kalk og mergel, som findes i undergrunden sammen med det kolde klima, former vinene i helt unik grad. Derfor er det oftest Chablis-bøndernes opgave at blande sig så lidt som overhovedet muligt og lade den særegne natur tale sit eget tydelige sprog. Den tilgang har Bernard Defaix taget til det næste niveau med denne cuvée.
Bernard Defaix bruger en udvalgt portion af vinstokke over 40 år, som han altid oplever leverer druer af særlig god kvalitet. Dem flasker han uden nogen form for klaring, filtrering eller svovling, for at bevare så meget af vinens naturlige udtryk som overhovedet muligt. Resultatet er en vin, som er tåget i sit udseende – én ting, som Bernard Defaix mener hæver vinens niveau. Den bliver ekstra ekspressiv og viser virkelig en enestående bredde i sine smagsudtryk, mens den stadigvæk bevarer sit unikke mineralske præg, forklarer han selv. Et henrivende glas, der i den grad viser styrken ved Chablis' særegne natur. Nyd den ordentligt afkølet, omkring 10-12 grader, så får du den bedste oplevelse.
Bernard Defaix
“The goal is to preserve and enhance the characteristics of each vineyard and to let them express themselves into our precise, pure and mineral wines.”
Vinene fra Chablis er kendt som et af de helt store vidnesbyrd for, hvor meget terroir har at sige for en vins udtryk. For intet andet sted i verden, smager Chardonnay, som når det har haft rødderne nede i den Chabliske undergrund. Det er det særegne vinudtryk, som brødrene, Sylvain og Diddier Defaix, har dedikeret hele deres vinkarriere til at formidle så ærligt og præcist, som det kan lade sig gøre.
Vinmarkerne er i dag økologisk certificeret, og Defaix trækker på en lang række af metoder, blandt andet hentet fra den biodynamisk verden, for at sikre sig gode, sunde vinmarker. Så de får det bedst mulige udbytte fra dem. Det er Chablis-vin der gør sig umage for at smage så autentisk som det kan lade sig gøre, og elsker man den mineralitet og sense of place, som Chablis så unikt kan levere det, så er vinene fra Domaine Bernard Defaix blandt dem, man er nødt til at prøve!