Pago de Secastilla

For foden af Pyrenæerne, i vinmarker i imponerende 700 meters højde, står Pago de Secastilla's oldgamle Garnacha-stokke. Secastilla-dalen, som vingården tager sit navn efter, er et af de mange glemte steder, som en ny generation af vinproducenter genopdager på ny til stor glæde for vinentusiaster verden over.

Her i de højtbeliggende vinmarker, der kan man dyrke nogle helt enestående Garnacha-druer, og Pago de Secastilla formår med kirurgisk omhyggelighed og en enestående sans for terroir at producere vine med en helt utrolig dybde og kompleksitet.

Det er blot et spørgsmål om tid, før Somontano og Secastilla er navne inden for spansk vin, der er lige så efterspurgte som Rioja eller Ribera del Duero.

pr. side
Vis som Grid Liste

3 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

3 varer

Faldende orden
Pago de Secastilla

Somontano betyder "i skyggen af bjerget," og når man står i Secastillas vinmarker og ser de mastodontiske Pyrenæer rejse sig i horisonten, så forstår man hurtigt, hvordan området fik sit navn. Somontano tilhører en gruppe af områder, der i spansk vinkontekst er glemt, da mere prominente navne som Ribera del Duero, Rioja, og Priorat fik deres kommercielle gennembrud. Men en ny generation af vinproducenter er begyndt at vende tilbage til de historiske områder og genopdage vinmarker og stokke, som gemmer på et helt utroligt potentiale.

Det var præcis en sådan skjult skat, som folkene bag Pago de Secastilla opdagede, da de på skråningerne i Secastilla-dalen pludselig faldt over nogle glemte Garnacha-stokke.


Gamle Garnacha-stokke, der summer af liv.

Der er ikke mange "store" producenter i Somontano, men en af dem er Viñas del Vero. De står forrest i kampen om at genetablere Somontano som et af Spaniens nye, spændende områder, og en del af strategien går ud på at genetablere de vinmarker, man lavede vin i, i fordums tid. Da de for to årtier siden kom forbi et område fyldt med gamle, knoldede Garnacha-stokke, kunne de nærmest ikke tro deres egne øjne. Markerne befinder sig i 700 meters højde, hvilket gør underværker for de temperaturer, man kan opnå i vinmarkerne. I denne højde får druerne stadigvæk rigeligt med solskinstimer, men varmen bliver slet ikke lige så intens, især om natten bliver der køligt. Det betyder, at druerne opnår en lang modningstid, der er altafgørende for at opnå druemost af høj kvalitet. Det betyder også, at friskheden bevares, fordi syren bibeholdes, når druerne ikke modner for hurtigt. Resultatet er druer af imponerende høj kvalitet. At vinstokkene samtidigt er gamle, er en decideret foræring for en vinproducent. Gamle stokke sætter færre druer, men afleverer samme mængde af saft og kraft som en purung stok med mange druer. Derfor er de få druer, som vokser, saftspændte på en måde, der kan laves helt fantastisk vin på.

Lad derfor ikke skinnet bedrage, hvis du ser billeder af de gamle, knoldede "bush-vines," som Pago de Secastilla høster fra. De summer af liv og producerer druer, som Pago de Secastilla forvandler til vin på topniveau.

Drømmen lever med hjælp fra syd.

Somontano er som vinområde i rivende udvikling, og det skyldes i høj grad Viñas del Veros hårde arbejde. I 2008 fangede det opmærksomheden fra González Byass i Jerez, som står bag flere prominente vinprojekter, herunder pionerprojektet Veramonte i Chile, som vi også forhandler her hos Otto Suenson. González Byass opkøbte Viñas del Vero og gav projektet nogle helt andre muskler at arbejde med, når det kom til promoveringen af Somontano og produktionen af vin. Siden har Pago de Secastilla-projektet arbejdet intenst på de stejle skråninger, og her hos Otto Suenson er vi stolte over at kunne repræsentere vinene fra dette fremadstormende vinprojekt. For det her er fremtiden, det er spændende, og det smager fantastisk! Så er du nysgerrig efter nye og træfsikre vinoplevelser? Så bør vinene fra Pago de Secastilla i den grad være en prioritet at opleve.