Grattamacco er den næstældste vingård i Bolgheri-distriktet. De fleste af ejendommens marker blev erhvervet for et halvt århundrede siden, hvor ejerne kunne købe Bolgheris bedste marker til lattervækkende spotpriser. Derfor fremstilles Grattamacco-vinene i dag af druer fra ældgamle vinstokke på exceptionelle marker, som giver vinene en enestående kompleksitet.
Grattamaccos topvin er fremstillet af Cabernet Sauvignon, Merlot og en smule Sangiovese, og den er modnet 18 måneder på franske barriques-fade. For uinviede kan det lyde som opskriften på en almindelig supertoscaner, men takket være Bolgheris kystnære klima og mineralholdige jordbund bliver resultatet et ganske andet. For præcis som det gør sig gældende i Bordeaux, hvor Cabernet Sauvignon og Merlot også plantet med stor succes, så giver de kølende havvinde i kombination med de mange, lange solskinstimer en lang modningstid for druerne på stokkene. En altafgørende faktor for at de udvikler dybde og kompleksitet.
Slægtskabet til de store Grand Cru Classé vine er også let at spore i Grattamaccos Rosso Superiore. Her er rank elegance, lagringspotentiale og mineralsk kompleksitet der er pakket ind i mørk frugt og krydrede indslag. Flere af de store, franske slotte må skele misundeligt til niveauet som de italienske rivaler kan opnå her i Bolgheri.
Vinen har potentiale til mindst et kvart århundredes udvikling, men vil du åbne den før da, så sørg for at dekantere den grundigt, så vinen får lov at åbne sig. Nyd den af klassiske Bordeaux-glas, server den ved 16 grader og sørg gerne for at få noget rosa stegt oksekød til med rødvinssauce og pommes anna.