Michel Gassier

Michel Gassiers familie har dyrket vinmarkerne i Rhônedalen i 4 generationer, og hans barndom har været brugt til at lege mellem vinstokke og tønder, når han ikke hjalp til og gik til hånde.

I dag laver han vine i eget navn og er blevet en bannerfører for innovation og nybrud i Rhônedalen. For Michel Gassier laver vin i det, han selv kalder for 'Rhônedalens bedst bevarede hemmelighed' – området Costières de Nîmes. Et område, hvis moderne vinhistorie først rigtigt begynder i 2004, da det officielt indlemmes i Rhônedalen. Men siden da har området gennemgået en mildt talt imponerende udvikling, hvor kvaliteten på vinene har nået et niveau, der placerer dem selvsikkert i toppen af hierarkiet blandt Rhônedalens appellationer uden, at det på nogen måde kan ses på priserne, vel at mærke.

Og denne fortjente status skyldes den imponerende indsats fra virtuose ildsjæle som Michel Gassier.

pr. side
Vis som Grid Liste

10 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

10 varer

Faldende orden

Vinene fra huset 'Michel Gassier' er uløseligt forbundet med den mand, de tager deres navn efter: Michel Gassier. Han er geniet, der så potentiale i de kølige skråninger i Costières de Nîmes og som har brugt et utal af timer på at studere terroiret og opnå den forståelse af det, der gør, at han i dag laver enestående vine i et vinområde, som få andre havde evnerne til at se mulighederne i.

Spørger man Michel Gassier, hvilken form for vinproducent han er, så svarer han, at han kalder sig for en 'bondeforsker.' Efter en kort tænkepause er han klar til at uddybe, og iført sit sædvanlige, varme smil og en flamme af passion i sine øjne, gør han sig klar til at åbenbare sit univers for de lyttende.

Bonden Michel Gassier

Naturen, jorden og landskabet bor i Michel Gassiers gener. Det er på disse skråninger, han har leget som barn og brugt endeløse timer sammen med sin familie, når der i markerne, når vinstokkene skulle passes. Han har oplevet tendenser komme og gå, teknologiske fremskridt og forskellige muligheder for forbedringer og står selvsikkert tilbage med den overbevisning, at jo mindre han blander sig i sin produktion og sit terroir, desto bedre bliver hans vine - både den kommende høst, men også de næste mange generationers.

For det er i marken, det hele begynder. Han beskriver terroiret som det orkestrale soundtrack til en film. Det skal resonere igennem hele vinen og være den sjæl, dybde og kompleksitet, som kan være svær at sætte ord på, men som er umulig at undvære.

Det er vinbondens opgave at dyrke druer, der uspoleret reflekterer deres terroir-ophav. Først da kan man som vinmager sætte sine evner i spil, når man på baggrund af ordentlige råvarer kan blande sig frem til en enestående cuvée.

Forskeren Michel Gassier

Michel Gassiers blik peger altid i to retninger. Både udad, mod andre ligesindede og terroir-drevne vinbønder, for at søge inspiration og viden om, hvordan han kan udvide sin egen forståelse af, hvordan naturen påvirker vinen. Men også nedad, imod jorden, druesorterne og deres sammenspil. Han omfavner selvsikkert den kompleksitet, der omkranser vinmarkens metodik, og navigerer erfarent rundt imellem nye opdagelser og tidligere erfaringer.

Og i hans eget naturlige laboratorium på skråningerne i Costières de Nîmes får han muligheden for at arbejde med et terroir, som han igennem hele sin karriere nobelt har kæmpet for at få sin retmæssige opmærksomhed. For han har en stålsat tro på, at man lige her kan lave verdens bedste vin.

Costières de Nîmes – En vigtig faktor i Michel Gassiers vinudtryk

På samme måde som selve byen New York bliver en hovedperson i Paul Austers berømte trilogi, således fremstår Costières de Nîmes som en levende aktør i fortællingen om Michel Gassier og hans vine.

For området besidder særegne egenskaber, og når man hører Michel Gassier fortælle om det, lyder det som om, at han taler om en livslang følgesvend.

Costières de Nîmes hørte oprindeligt til Languedoc-regionen, men bønderne i området anmodede i 1998 om at blive indlemmet i Rhônedalens, da vinene, de producerede stilistisk, havde mere tilfælles med vinene derfra end fra Languedoc. I 2004 blev skiftet godkendt, og siden har Costières de Nîmes haft travlt med at genopfinde sig selv som en Rhône-appelation og med at skabe sig et omdømme som det nye, spændende på verdens vinscene.

Området er det sydligste i hele Rhônedalen og udgøres af området mellem byen Nîmes og den vestlige deltaforgrening af Rhônefloden. Terroiret minder til forveksling om det, man finder i Châteauneuf-du-Pape, med masser af de små, runde sten (lokalt kaldet 'galets') i vinmarkerne, som hjælper med at holde på varmen og modne druerne. Dertil kommer rigelige mængder af sandet jord med indslag af rød skiffer.

Én klimatisk faktor er dog altafgørende for Costières de Nîmes – de kølige havvinde fra Middelhavet. Man skulle tro, at da vi er længere sydpå end resten af Rhônedalen, så ville der være varmere. Men tværtimod blæser havvindene ind over vinmarkerne og sænker temperaturen mærkbart i forhold til resten af Rhônedalen. Det giver en helt unik mulighed for at dyrke druer med markant mere elegance og friskhed, en egenskab, som Michel Gassier peger på som værende hele områdets x-faktor.

Terroiret skinner så tydeligt igennem, og værner man om det, kan man lave helt enestående rødvine, som det er umuligt at efterligne noget andet sted i verden.

Så giv dig selv den vinøse oplevelse at prøve Michel Gassiers vine fra Costières de Nîmes. De er lige så personlige, som de er enestående. Og til den pris, som Michel Gassier sælger dem til, er der ingen tvivl om, at det er noget af det vildeste, man kan få