Domaine Roux

Less is more. Brødrene Sébastien and Matthieu Roux har indledt en ny og spændende æra for Domaine Roux. De arbejder for at gøre deres families Bourgogne-domæne mindre og bedre. Før i tiden arbejdede vingården overvejende med opkøbte druer, men i dag laver de næsten udelukkende vin på druer af egen avl. Mange marker er blevet omlagt til økologisk dyrkning, og der eksperimenteres f.eks. også med vinificering på amforaer.

Det har aldrig været mere spændende at drikke vine fra Domaine Roux, end det er lige nu, for kvaliteten på deres cuvéer bliver ved med at stige, og vinene har aldrig udtrykt sig mere personligt.

pr. side
Vis som Grid Liste

22 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

22 varer

Faldende orden
Domaine Roux

Det hele startede for Domaine Roux tilbage i 1885, da Louis Roux opkøber markparceller i Saint-Aubin, og begynder at eksperimentere med vinproduktion. Der skal dog gå over 50 år, før projektet begynder at få luft under vingerne, da Louis Rouxs barnebarn, Marcel Roux, i 1927 udvider beholdningen med 25 hektar marker i både Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault og Santenay.

Marcel Roux var en visionær mand, der troede på Saint-Aubins potentiale, og han er en af dem den lille, burgundiske landsby kan takke for, at appellationen i dag er kendt af vinelskere verden rundt.

Masion Roux bliver en magtfaktor i Bourgogne

Louis Roux får tre sønner, Christian, Régis og Emmanuel, og sammen med dem begynder han at udvide Domaine Rouxs portefølje betydeligt, ved at opkøbe druer fra hele Bourgogne. Nøglen til succes er, at man hele tiden skal kunne spore Domaine Rouxs fingeraftryk i vinene, så selvom frugten ikke kommer fra egne marker, så står familien på mål for resultatet.

Det betyder at den lille vingård vokser sig til en magtfaktor i Bourgogne, fordi de er i stand til at producere nogle mængder af vin, der lader dem nå bredt ud, både i og uden for Frankrig. Men i kulissen venter en ny generation, som frygter at de mange opkøbte druer gør, at man mister kontrollen med kvaliteten på dem. Det er tid til endnu et skifte på vingården.

Less is more med Mathieu og Sébastien Roux

Den 5. Generation af Roux’erne, Mathieu og Sébastien, overtager driften af gården i 2003, og de er slet ikke i tvivl om, hvad det næste kapitel skal handle om. Druerne skal komme fra egne marker, der skal fokus de glemte og oversete appellationer, og man skal turde eksperimentere i kælderen. Da de to brødre overtager, kommer kun 1/3 af druerne til gårdens vine fra egne marker. I dag er det helt vendt på hovedet, og kun 1/3 af druerne er opkøbte.

I kælderen skubber makkerparret hele tiden til normerne, og senest har de, i 2015, indført amfora-lagring som en ny metode til at skubbe deres vine i en ny og spændende retning. De er slet ikke i tvivl om, at det er med fokus på egne druer, og med et mod til at prøve nye teknikker af, at man skaber de bedste resultater.

Det har derfor aldrig været mere spændende at være Domaine Roux fan end det er lige nu, og vi er lige spændte hver gang vi får prøver hjem på deres nyeste årgange.