2021 Coma Calcari Priorat
Hvidvin fra Priorat ser man ikke særligt ofte, og ligeledes med cuvéer på 100% Grenache Blanc. Ikke desto mindre har Mas d’en Gil skabt en vin med præcis disse forskrifter. For i Coma dalen nyder deres vinmarker et unikt, køligt klima, takket være deres højde på 300 m over havets overflade, men også takket være Garbinada-vinden, der blæser ind fra havet. Det tillader Mas d’en Gil at producere en hvidvin med en imponerende friskhed, sprødhed og elegance.
Ved første duft kunne man mistænke, at man var i Chablis, for det dufter salt af havvand, friskt at citrus og har toner af både mandler, blomster, stenfrugter og æbler, og så en grøn fornemmelse af skovbund. Men nej, vi er i Priorat, og terroiret her taler sit eget særegne sprog, og det strutter af liv og energi. Og man tager sig selv i at være forbløffet over, at man kan producere så elegant vin, i det ellers varme Spanien.
Mas d’en Gil anbefaler selv at du drikker den omkring 12 grader af store Bourgogneglas, og gerne til et stykke gede- eller fåreost.
En tredjedel af vinen har lagret 6 måneder i 500 liters egetræsfade. Efterfølgende har den lagret 12 måneder på flasken. Stokke er plantet i år 2000, og har rødderne i en jordbund bestående af den lokale jordtype Llicorelles (en blanding af flere forskellige typer skiffer).
Mas d'en Gil
Mas d'en Gil er berømte og berygtede for at lave Priorat-vin, der leder blindsmagende sommelierer på vildspor og får vinentutiaster til at juble euforisk. De er kendt for at kombinere traditionelle metoder med moderne teknikker, for at lave vine der udtrykker Priorats unikke terroir, på helt enestående maner. Med en passion for at arbejde tæt sammen med naturen stræber familien Rovira, som i dag driver vingården, efter at skabe en unik og klassisk vin, der repræsenterer Priorat-områdets, og vinhusets, lange og rige historie.