2021 Tongue 'n Cheek Pinot Noir

USA Oregon
Rødvin - 75,00 cl. - 13,00% vol. - Varenummer: 160021
Tilføj til ønske liste
På lager
kr. 669,00

At afstilke eller ikke at afstilke, det er spørgsmålet! For alt efter hvilken Bourgogne-stjerne man spørger, så er holdningerne helt forskellige. Hos Domaine de la Romanée-Conti og Domaine Dujac beholder man stilkene. Det giver struktur og kompleksitet til vinen. Men legenden Henri Jayer, hvis visdom har affødt en lang række af nye stjerne-vinmagere i Bourgogne, afstilkede altid 100%. Det gav vin, der var mere yndefuld og elegant. Så hvad gør man?

Dominique Lafon, der er medgrundlægger af Lingua Franca, sværger til Henri Jayer og vil afstilke. Lingua Francas vinmager, Thomas Savre, er uddannet hos Domaine de la Romanée-Conti, og han vil beholde stilkene. Så denne cuvée blev en slagmark for de to skoler, og til sidst var det Dominique Lafon, som sejrede. Ikke fordi hans tilgang var stærkere, men fordi den vinbonde, de fik druerne fra, afstilkede dem inden de fik dem. Og derfra blev Tongue ’n Cheek en cuvée, der altid var helt afstilket. Cuvéen kan man kende i Lingua Francas sortiment på, at den er meget rund og behagelig.

Vinen har en duft, der sender tankerne i flere retninger; det udtrykker sig blomstret som violer, krydret som anis og kanel og frugtigt som mørke kirsebær og saftige skovjordbær. Teksturen er blød og smidig med en gennemstrømmende friskhed og energi. Server den ved 14 grader, og gerne i store Bourgogneglas.

Vinen er sammensat fra to vinmarker med vulkansk jord fra Yamhill-Carlton og Dundee. Vinen er gæret i en blanding af rustfri ståltanke og beton og har efterfølgende lagret 12 måneder i 25% nye egetræsfade.

94/ 100 point | Wine Spectator

"Dynamic and sleekly layered, with handsomely detailed flavors of cherry and guava accented by stony minerality, black tea and forest floor tones as this builds tension and richness toward refined tannins."


94/ 100 point | Decanter

"With its violet hue hints and the pungent floral notes that leap from the glass, this Pinot equals clone 777 and 943. The resulting wine is effusively floral and fresh red fruited—notes of red raspberries, chicory root and pomegranate with just a whisper of frankincense. The well-knit palate confidently flashes fleshy red and purple fruits. Sumac and sois bois bring an earth-driven elegance to the finish, kissed with spearmint."


93/ 100 point | Jeb Dunnuck

"Lingua Franca first made this cuvee in 2015. The 2021 Pinot Noir Tongue 'N Cheek was 100% destemmed and pours a ripe ruby/magenta color. Coming from two vineyards, it’s ripe and forward in the glass, with a fruity bouquet of violets and black raspberries. It needs a little air on opening, but it’s ripe with a touch of iron-rich mineral notes through the palate, ripe tannins, and a note of orange oil."


Lingua Franca

Larry Stone, Dominique Lafon og Thomas Savre. De ikoniske navne står i kø, når det kommer til fortællingen om Lingua Franca. Larry Stone, der er Master Sommelier og en af USA's mest berømte af sin slags, er idémanden, som opkøbte den sagnomspundne Janzen Farm i Willamette Valley i Oregon, USA. Herefter fik han konsulterende assistance af en af Bourgognes mest anerkendte vinproducenter, Dominique Lafon. Målet var at dyrke Pinot Noir og Chardonnay, og her blev Dominique Lafons viden uundværlig. Den sidste del af trekløveren er Thomas Savre, en ung, visionær og virtuos vinmager, der har stået i lære hos selveste Domaine de la Romanée Conti. Med ham som ledende figur i kælderen var Lingua Franca født som et nyt powerhouse i vinverdenen. Siden har de markeret sig som bannerførere for potentialet for Bourgogne-sorterne på amerikansk jord og er efterspurgt af sommelierer verden over til deres vinkort.