2022 Bunker Hill Estate Chardonnay

USA Oregon
Hvidvin - 75,00 cl. - 13,00% vol. - Varenummer: 157322
Tilføj til ønske liste
På lager
kr. 669,00

Bag Lingua Franca gemmer der sig et sandt dream team af kompetencer. Master Sommelier Larry Stone har en næse som få andre for, hvor der gemmer sig enestående terroir, og flankeret af den Romanée-Conti-udlærte winemaker, Thomas Savre, fremtryller de exceptionelt elegante vine fra Oregons fantastiske terroir.

Til denne cuvée kommer druerne fra Bunker Hill-marken, som er beplantet med den berømte Dijon-variant af Chardonnay, som er den udgave af Chardonnay, man også bruger til de største vine fra Bourgogne. Og netop Bunker Hill-marken er beplantet med nogle af de ældste stokke med Dijon-klonerne i hele Oregon. De stammer helt tilbage fra 1995.

Det burgundiske islæt, der starter i valget af Chardonnay-klon, er slet ikke til at tage fejl af. Det er så syngende elegant, med glasklar, saftig og sitrende frugt, som gennemstrømmes af en elektrisk mineralitet. Og man fristes til at sammenligne vinen med noget af det største, man kan få fra Bourgognes berømte, yndefulde kommune: Puligny-Montrachet. Vinanmelder Jeb Dunnuck er også enig i sammenligningen, da han i hans anmeldelse af 2021-årgangen udover at give 98 point og lovprisende ord også konkluderer, at denne cuvée er ”[…] for lovers of Burgundy.”

Hemmeligheden bag den så enestående elegance skal dels findes i Larry Stone og Thomas Savres geniale håndværk. Men som enhver anden ekspert i Bourgogne-sorterne ville sige, så er det vine, man skaber i marken. Og den vulkanske jordbund, som Lingua Francas vinstokke i Bunker Hill-marken har rødderne nede i, peger de selv på som årsagen til vinens yndefulde og mineralske udtryk, som vil udvikle sig både positivt og interessant over de næste mange år.

Vinen har lagret 11 måneder i en kombination af 22% nye, 600 liters fade og 78% gamle, franske barriquefade. Efter lagringen overføres vinen til ståltanke, hvor den lagrer yderligere 5 måneder sammen med bærmen, før der flaskes. 2021 Bunker Hill er et mesterværk fra Larry Stone, Thomas Savre og Lingua Franca, og er man fransk vinmager i Bourgogne, bør man være rystet over, hvor kraftigt ens position som Chardonnays epicenter er udfordret.


95/ 100 point | Decanter

"From the Bunker Hill estate site in the south Salem Hills was planted in 1995 to some of the region's first Dijon clone Chardonnay. The brilliance of minerality and freshness is balanced wonderfully with a core of juicy citrus. Aromatics of dried chamomile, seaspray and lemon zest transition to a palate that holds juicy Meyer lemon pulp, tangerine rind and fresh-cut Granny Smith apples. Built for ageing, it is 67% whole cluster pressed, then barrel fermented for 11 months ageing on lees. It's a brilliant wine with serious precision and longevity."


94/ 100 point | Jeb Dunnuck

"Estate bottled, the 2022 Chardonnay Bunker Hill is the counterpart to the Chardonnay Estate. It pours a bright pale yellow with a tinge of green and has a lovely incense of delicate toast lifting from the glass, followed by notes of white flowers, fresh green pear, and pleasing reduction. This wine comes from a site where the grapes get thicker skins from the wind, leading to firmer structure, and on the palate, this wine is medium to full-bodied, with a pithy, chalky texture."


93+/ 100 point | Vinous

"The 2022 Chardonnay Bunker Hill is dreamy, blending confectionary spices with chamomile and mint before giving way to freshly sliced nectarines and lime zest. This is supple and round with depths of ripe apple and pear, further intensified by brisk acidity as crunchy mineral tones slowly saturate. A saline tinge lingers along with sweet tannins as the mouth waters for more through the long and wickedly fresh finale."


Lingua Franca

Larry Stone, Dominique Lafon og Thomas Savre. De ikoniske navne står i kø, når det kommer til fortællingen om Lingua Franca. Larry Stone, der er Master Sommelier og en af USA's mest berømte af sin slags, er idémanden, som opkøbte den sagnomspundne Janzen Farm i Willamette Valley i Oregon, USA. Herefter fik han konsulterende assistance af en af Bourgognes mest anerkendte vinproducenter, Dominique Lafon. Målet var at dyrke Pinot Noir og Chardonnay, og her blev Dominique Lafons viden uundværlig. Den sidste del af trekløveren er Thomas Savre, en ung, visionær og virtuos vinmager, der har stået i lære hos selveste Domaine de la Romanée Conti. Med ham som ledende figur i kælderen var Lingua Franca født som et nyt powerhouse i vinverdenen. Siden har de markeret sig som bannerførere for potentialet for Bourgogne-sorterne på amerikansk jord og er efterspurgt af sommelierer verden over til deres vinkort.