Dedicated to wine since 1880
Indkøbskurv (0) Kr. 0

Julevin - en årlig tilbagevendende udfordring

KLIK HER for at se årets Julevine 2019!

Juleaften elsker vi at drikke god vin, og den danske julemad beder om vores bedste vin i glasset. Store klassikere kan netop til klassisk dansk julemad virkelig komme til sin ret og vise alle nuancer. Châteauneuf-du-Pape, Amarone della Valpolicella og stor Barolo er alle vine, hvor kombinationen af tannin, frugtsyre og stor frugtsmag passer godt til julemaden.

Det klassiske danske julebord består ofte af and og/eller flæskesteg og hertil alle de svære elementer; sødt, syrligt, salt og kraftigt smagende.
Der er med andre ord så mange elementer, at det virkelig stiller nogle store krav, hvis vinen skal matches perfekt til alle elementer på bordet.

Derfor er det således vigtigt, at man får fat i en vin med høj smagsintensitet og en god frugtsyre, som kan rense paletten undervejs.
- der må gerne være tanniner, men efter vores smag skal de være både modne og balancerede.

Châteauneuf-du-Pape er muligvis den bedste julevin, som man kan forestille sig. Kombinationen her med stor dybde i frugten, modne saftige tanniner og sidst men ikke mindst; en god mundrensende frugtsyre. Denne kombination passer bare virkelig godt til det danske julebord. Som alternativ til denne, kan man med rette finde en vin fra en af de andre kommuner i det sydlige Rhone; Lirac, Vacqueras, Gigondas, Costieres de Nimes etc.

Find vine fra Chateauneuf du Pape - klik her!
 
Amarone della Valpolicella er i den virkelig kraftige ende, hvis du har fat i det bedste producenter. Her får du en vin i glasset med stor koncentration og i sig selv med lidt sødme. Det passer fremragende især til de brune kartofler og den kraftfulde sauce. Synes du, at Amarone er for kraftig, så kan det stærkt anbefales med en god Ripasso, som har lidt mindre grad af sødme, men mere saftig frugt at byde ind med.

Find Amarone og Ripasso vine - klik her!
 
Barolo eller Barbaresco, er begge fremstillet på Nebbiolo som har notorisk høj tannin og frugtsyre. Her skal du have lyst til at få renset gummerne undervejs. Høj intensitet, men store klassevine der passer godt til især kødet på julebordet. Som alternativ fra Piemonte vil vi gerne anbefale en mere saftig Barbera, som med sine lavere tannin også passer rigtig flot til julemaden.

Find vine fra Barolo og Barbaresco - klik her!
 
Der hvor du skal være påpasselig, er med vine hvor tanninen er for høj og tør, uden at frugten følger med. Undgå derfor i langt de fleste tilfælde vine baseret på Cabernet Sauvignon. Pinot Noir kan også være vanskelig til dansk julemad, fordi det er en drue, som i mange tilfælde kan være lidt for spinkel, men som i en solvarm udgave kan matche fint som julevin.

Vil du være alternativ i valget af julevin, kan du tænke i retning af hvidvin. Gerne hvidvin med lidt sødme og med høj frisk frugtsyre; Riesling fra Tyskland kan være et fremragende valg. Endnu bedre egnet og lidt mere utraditionelt er det at servere Champagne til julemiddagen. Med sin friske syre, høje smagsintensitet og livlige bobler, så passer det fortrinligt. Samtidig vil Champagnen lade dig gå fra bordet let og klar til at danse omkring juletræet.

 
Vi ønsker dig og din familie rigtig god fornøjelse med det klassiske julemåltid, hvor vinen skal have lov til at spille en stor rolle.