Chenin Blanc

Chenin Blanc er en af verdens ældste og mest alsidige druer, der har sit historiske arnested i Loire-dalen i Frankrig, hvorfra den siden har spredt sig til det meste af den vindyrkende verden - ikke mindst Sydafrika, hvor den i dag er den mest plantede drue.

pr. side
Vis som Grid Liste

6 varer

Faldende orden
  1. Bonnes Blanches Sec

    Vinen af sammensat af 100% Chenin Blanc fra vinmarken 'Bonnes Blanches' i kommunen Saint Lambert, beliggende på en ganske blid skråning, på den venstre side af floden Layon. Et nord-østligt orienteret skiffer-terroir, karakteriseret ved tunge jordbund med høje andele skiffer og granit, der giver vine med stor fylde, krop og tekstur. Udelukkende økologisk, håndhøstet og nøje selekteret frugt der, ved ankomst til selve vineriet, presses blidt i de hele klaser. Den malolaktiske omdannelse (omdannelsen af æblesyre til den blødere mælkesyre) indtræffer spontant og det afhænger altså af selve årgangen, om den fuldføres 100% (hvilket den gjorde i 2018 årgangen). Vinen lagrer slutteligt, med fuld bærmekontakt, på et mix. af 400- og 2000-liters fade, i en periode på 12 mdr. Teknikker der tilsammen bidrager med en nøddeagtig kompleksitet og giver vinen sin let cremede mundfølelse, dog uden nogen nævneværdig smagspåvirkning fra selve egetræsfadene.  

    kr. 239,00
    Tilføj til ønske liste
pr. side
Vis som Grid Liste

6 varer

Faldende orden

Chenin Blanc har været dyrket i Frankrig i hvert fald siden 845, hvor den første gang nævnes i officielle dokumenter. Navnet er formentlig en henvisning til klosteret Montchenin, som fra sin beliggenhed i provinsen Touraine formodes at have udbredt druen til resten af dens historiske hjemegn, Loire-dalen.

I vinmarken er Chenin Blanc kendt som en tyndhudet drue, der modner sent og i store mængder. Samtidig har dens naturligt høje syreindhold og evne til at kunne tilpasse sig mange forskellige typer jordbund og klima gjort det muligt at anvende den til fremstilling af mange forskellige typer vine – fra almindelig hvidvin og dessertvine til mousserende. 

Rent smagsmæssigt vil vine lavet udelukkende på Chenin Blanc ofte være kendetegnet ved i meget høj grad at afspejle det særlige terroir, som de stammer fra. Mere generelt kan man sige, at de tørre varianter ofte vil have en markant mineralitet, højt syreindhold samt smagsnoter af æble, citrus og blomster, mens de sødere til gengæld tit vil udvise en mere tropisk karakter med noter af appelsiner, honning og ananas.

Selv om Chenin Blanc historisk set altid har været tæt associeret med Frankrig og Loire-dalen, har druen i flere århundreder været også været dyrket andre steder – ikke mindst Sydafrika, hvor den ankom allerede i slutningen af 1600-tallet og i dag er den mest dyrkede drue.

Derudover vil man også kunne finde vine lavet på Chenin Blanc fra især USA samt - i mere beskedent omfang - Argentina, Israel, Canada, New Zealand, Chile, Spanien og Mexico.