2018 Poggio Lombrone
Poggio Lombrone-marken er ganske enkelt ColleMassaris bedste, og netop derfor har de valgt at lave en enkeltmark Riserva cuvée, så du kan få lov at opleve noget af det ypperste, som deres terroir i Montecucco kan præstere. Når man står i marken og spejder ud over horisonten, der kan man skimte den berømte nabo-by Montalcino, og onde tunger kunne sige, at Montecucco befinder sig i Montalcinos skygge. Men når man smager på Poggio Lombrone-vinen, så står det lysende klart, at det er Montalcino og Brunello-vinene, som bør føle sig åndet i nakken af denne imponerende vinmarks formåen.
For ColleMassaris enkeltmark Sangiovese-vin fremstår mageløst i glasset, hvor en duft af modne kirsebær, appelsinskal, blommer og krydderier hurtigt griber fat i ens sanser. Det følges op af en tekstur, der med sine afsindigt medgørlige tanniner, forfriskende syre og dybe, komplekse smagsprofil, bliver ved med at imponere, jo mere man går på opdagelse i vinen.
Det er umuligt ikke at sammenligne en vin som denne med de storladne Brunello-slægtninge, men det tåler den også sagtens. For de fleste Brunello-vine bør se sig lykkelige over sammenligningen, for Poggio Lombrone overgår mange af dem. Og takket være Montecuccos mere beskedne omdømme, så er prispunktet på denne anmelderroste topcuvée også en helt anden, end det man kan blive nødt til at betale for Brunello-vine på samme niveau.
Dekanter den gerne i en time inden servering, og gerne som ledsager til en solid, rød bøf. Så kan det nærmest ikke undgå at blive en imponerende vinoplevelse. Poggio Lombrone har lagret i 40 hl. egetræsfade i 18 måneder og har efterfølgende ligget 12 måneder på flasken, før den frigives.
Castello di Collemassari
Ejerne bag Castello di ColleMassari, Maria Iris og Claudio Tipa, har et imponernede cv bag sig. De producerer anmelderroste Supertoscanere med Grattamacco-vingården i Bolgheri, og har fået flere 100-point anmeldelser af deres Brunello-vine fra Poggio di Sotto-vingården. Men det var med Castello di ColleMassari at det hele startede, i 1999, da søskendeparret opkøbte et gammelt slot i Montecucco-området, restaurerede det, og ombyggede det til en moderne vingård.
Montecucco er nabo til det berømte Brunello di Montalcino, og naturen her er ligeledes som skabt til at dyrke Sangiovese i. Maria Iris og Claudio Tipas har med Castelli di Collemassari vist, at man kan skabe vidunderlig Sangiovese-vin i dette oversete område. En præstation, der høstede dem prisen som årets vineri i 2014 i den italienske vinbibel Gambero Rosso.
Hvis du elsker Sangiovese, så er du nødt til at opleve vinene fra Castello di Collemassari. Det er sjældent at man får så meget vin for sine penge i Toscana, som man gør hos dem!