Oloroso Viejo San Jose
Koncentreret, kraftfuld og ultrasjælden Olorosso. Med oprindelse fra et enkelt solera-system og mere end 40 års oxidativ lagring, er denne ganske enkelt en ikonisk Sherry fra tophuset Bodegas de La Riva. Levende, tør og overraskende frisk, men samtidig dyb, mørk og næsten ubeskrivelig kompleks. Noter af tørrede figner, valnøddekerner og let-brændt karamel, omkranset af mokka, urtete og ristede hasselnødder. Salt- og jod-agtige mineraltoner svæver yndefuldt i baggrunden, på mest opløftende vis. Blød, cremet og alligevel energitæt på tungen, med delikat-bitre toner der bider i enden. Finalen er elegant, ustoppelig og fløjlsagtig i sin tekstur, med lag af kompleksitet der stille folder sig ud. En decidereret vinoplevelse, man bør unde sig selv minimum én gang i sit liv, gerne i selskab af braiserede kødretter eller vellagrede oste.
Bag denne sjældne vin, ligger en helt unik historie. Tilbage i 1980'erne gik det såkaldte almacenista (en producent der står for selve lagringen) Cuvillo & Cía konkurs, hvilket betød at deres mest betydningsfulde og ældste solera-system blev solgt til en arkitekt i Jerez. Denne arkitekt efterlod solera-systemet urørt (uden tilføjelse af yngre vin fra 'sobretablas') i hele 40 år, inden det kom i hænderne på De La Riva - som måtte erfare at volumen af vin var formindsket med 50%, resulterende i en ekstremt koncentreret og fyldig Olorosso (som menes at være mere end 80 år gammel). Blot 457 flasker aftappet i 2020 og hermed en absolut sjældenhed.
Vinen er sammensat af 100% Palomino, håndhøstet fra vinmarker i Pago 'El Carrascal', (mindre afgrænset område) - et af de Pago's der ligger længst inde i landet i DO - Manzanilla Sanlucar de Barrameda og hermed oplagt til den mere robuste sherrytype Olorosso. Gæringen foregår på gamle egetræsfade, hvorefter den tørre vin forstærkes til en alkoholprocent på 17%, hvilket betyder at 'floren' (det levende gærlag) ikke kan overleve. Senere i processen overflyttes vinen til Solera-systemet, netop uden indflydelse af 'flor', hvilket er definerende for denne oxidative Sherry-stil (Olorosso).
97/ 100 point | Robert Parker
"The old and concentrated NV Oloroso San José has the same origin as the PX I had tasted before and a Pajarete (PTE) I also tasted here. It was sourced from a winery called García Monje from Sanlúcar, and they had vineyards in San José (Los Espejos). The wine has the aromatic profile of an extremely old wine with notes of low tide, rusty nail and iodine. It's sharp and narrow, reflecting the coastal origin. It's reminiscent of some very old rancio wines. It finishes with notes of aromatic herbs and licorice, almost like a vermouth . . . with seawater. There are only 350 half bottles. It should last forever."
Bodegas De La Riva SL
Spørger man spanierne, hvad man skal drikke som ledsager til sin tallerken med sortfodsskinke, så er svaret klart: Sherry - altid Sherry!
Denne unikke hedvin har en lang og glorværdig historie, og betragtes af vinnørder som én af Spaniens mest interessante eksportvarer! Og en af de mest efterspurgte og anmelderroste sherry-producenter, det er Bodegas De La Riva SL. En vingård som egentlig var ramt af konkurs, men som i 2017 blev reddet af to ildsjæle, der ikke bare genetablerede den, men som også løftede den til nye højder.