
Vores tredje dag i Bourgogne åbner på en våd og kold november morgen. Men hvad der for os virker gråt og trist, er ønskevejr for vores kære producenter. De befinder sig nemlig på bagkanten af en unormal varm og tør periode i markerne. Så regnen, den tager de imod med kyshånd.
Vi starter bilen og kører mod nord, til Chambolle-Musigny, hvor der venter et ganske særligt besøg.
Første stop: Domaine G. Roumier
Vi kan ikke undgå at føle os privilegerede, da vi står i kælderen hos en af Chambolle-Musignys bedste og mest efterspurgte producenter: Domaine G. Roumier. Mens travle arbejdere sværmer omkring os, fuldt fokuseret på at håndtere årets høst, skænker Christophe direkte fra fadet af 2021 årgangen. Og med et, forsvinder larmen fra lokalet, og det eneste som trænger igennem, er vinen i glasset. Det er Christophes stemme som trækker os tilbage til virkeligheden, da han glad og smilende begynder sin fortælling om årgangen, høsten og de forskellige parceller.
Fra Chambolle-Musigny til Les Amoureuses sidder vinene lige i skabet. Christophe får øje på vores brede smil, og siger ”Det er det, som vin handler om for mig. At skabe smil og glæde”.
Andet stop: Domaine Robert Chevillon
Fra Chambolle-Musigny går turen nu sydpå, til Nuits-Saint-Georges, for at besøge ét af de ældste agenturer i Otto Suensons portefølje: Domaine Robert Chevillon. Efter utallige års samarbejde, er det altid en fornøjelse at besøge familien. Ja, det føles nærmest hjemmevant, da vi stiger ud af bilen, og er tilbage i de velkendte omgivelser på gården.
I dag er det Bertrand Chevillon som tager imod os. Han er den ene af Robert Chevillons to sønner, som sammen driver gården, efter at deres far har trukket sig tilbage.
Hvis du har læst med i vores Bourgogne blog, så vil du vide, at 2021 årgangen har været hårdt ramt, og at mængderne er små. Det er den også hos Robert Chevillon, men Bertrand fortæller os, at vi helt selv må vælge hvad vi vil smage – men at vi kan kun smage fire forskellige. Vi udvælger 4 cuvéer som spænder bredt i porteføljen, så vi kan få en god fornemmelse for 2021 årgangen hos Chevillon.
Stilen er typisk for Nuits-Saints-Georges, hvor udtrykket er mørkt og maskulint, men med en helt eminent elegance, som for os er det klassiske Chevillon-fingeraftryk.
Da vi er færdige med at smage, trækker Bertrand pludselig en blinder frem, og nu bliver det alvor! Han skal lige teste os i, hvor godt vi rent faktisk kender deres vine.
Vi smager, tænker og gætter på 1er Cru marken ’Les Pruliers’. Og yes, det spot on! – men vi må desværre indse, at vi har gættet helt skævt på årgangen. Bertrands prøve er dog bestået, og han smiler veltilfreds til os. Et fantastisk besøg.
Tredje stop: Domaine MIA
Vi bliver i Nuits-Saint-Georges, og fra en af Otto Suensons ældste agenturer, skal vi nu til ét af de allernyeste: Domaine MIA. Gården er ledet af den unge Mia Subotic, som i 2020 overtog gården fra sin far, og som siden har bygget et helt nyt og visionært brand omkring vingården.
Mens de pakker vores første ordre på 8 forskellige vine fra Mercurey og Rully, bliver vi vist rundt i den store kælder, som strækker sig 2 etager ned under jorden.
Alle Domaine MIAs marker er økologisk certificerede, og de har netop påbegyndt rejsen imod biodynamik på samtlige af deres 17 hektar.
På besøget får vi lov at smage hele udvalget af deres cuvéer. Det er mest i 2020 årgangen med enkelte indspark af 2021. De hvide udmærker sig ved deres cremede tekstur samt et friskt pift af syrlig citrus. Vinene har masser af typicitet for Mercurey, og er virkelig nogle flotte flasker til en forrygende pris. Her får man virkelig noget for pengene.
De røde er rene i duften og dejligt saftige. På trods af en varm årgang, fremstår de både balancerede og harmoniske. Vi er overbeviste om, at med denne kvalitet på vinene, bliver det et godt og frugtbart samarbejde med Domaine MIA.
Vi glæder os til at få vinene hjem og præsentere dem for jer alle sammen!
Tredje stop: Domaine Dugat-Py
Vi forlader Nuits-Saint-Georges og kører nordpå til Gevrey-Chambertin, hvor vi skal besøge én af de flotteste og mest historiske kældre i hele Bourgogne. Nemlig den, som befinder sig under Domaine Dugat-Py. Gården ledes af Loïc, som for nyligt har overtaget driften fra sin far Bernard. Fra hans ihærdige indsats er det tydeligt, at han i den grad efterlever farens princip om at gå til arbejdet med en perfektionistisk præcision.
Det er Loïc som tager imod os, og giver os en tur rundt på gården, hvor vi slutter i kælderen til smagning. Når man sidder i det smukt dekorerede lokale, og kigger på de yndefulde hvælvinger, så kan man godt fornemme, at der her lagres nogle af de mest berømte vine i hele Gevrey-Chambertin.
Igen er mængderne små i 2021, men på trods af det, tager Loïc os igennem et generøst udvalg af deres vine. Vi smager både på vine fra deres nye parceller i Beaune, og efter dette nye terræn, får vi serveret deres Coeur du Roy, som i vores øjne bare er helt speciel. Det er en vin vi selv altid vender tilbage til, og at få den serveret her, føles som at vende hjem.
Vi slutter med et brag, da Loïc serverer tre af deres Grand Cru vine: Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin og Mazoyères-Chambertin. Det er tre flasker, som virkelig viser hvor stort og flot Bourgogne kan blive. ”Outstanding” udbryder vi til hinanden. Det bliver ikke meget større end det.
Loïc slutter med at berette om en ny vin, som er på vej. Puligny-Montrachet 1er Cru Champ Gains vil de flaske for første gang i den lovende 2022 årgang. Og vi må tilstå, at vi er meget spændte på at se, hvad Dugat-Py kan få ud af denne vidunderlige mark.
Fjerde stop: Domaine Coquard-Loison-Fleurot
Vi slutter dagen med et besøg på en vingård, som står vores hjerte meget nært: Domaine Coquard-Loison-Fleurot.
Vi besøgte dem for første gang i 2015, på foranledning af den berømte Bourgogne-winemaker, Sebastien Cathiard, og havde ingen anelse om, hvad der var os i vente. Vi havde aldrig hørt om vingården før – og det havde google for den sags skyld heller ikke. Vi havde derfor intet begreb om den oplevelse, som ventede forude.
Vi bliver øjeblikkeligt blæst omkuld, da de allerede med deres Bourgogne Rouge leverede et niveau, som var helt ufatteligt – og da vi begynder at bevæge os op igennem cuvéerne, må vi målløst se til, mens niveauet flaske efter flaske bare fortsætter med at stige i kvalitet. Det var som at have fundet krukken med guld for enden af regnbuen. Siden den dag har vi haft et samarbejde med vingården, og vi sørger altid for at komme forbi, hver eneste gang vi er i Bourgogne.
Hos Domainet er det Tomas Colladot, som er en god ven af Sebastien Cathiard, der styrer slagets gang. Han skænker os samtlige af deres vine i 2021 årgangen, hvor vi også kommer omkring samtlige af deres seks Grand Cru-vine, her er der ingen smalle steder.
Nok engang må vi berette, at årgangen kendetegnes af saftighed, finesse og struktur. Dertil er det fantastisk at opleve, hvordan Domaine Coquard-Loison-Fleurot lykkedes med at producere vine, som fremstår som helt klare eksempler på, hvordan de forskellige kommuner i Bourgogne udtrykker sig.
I 2021 er produktionen faldet med knap 50%, men Tomas Colladot kan se lyset for enden af tunnelen. For hans 2022 årgang har fået en god volume, og kvaliteten er helt uovertruffen. Det bliver en spændende årgang at følge!
En skøn og positiv note at slutte dagens producentbesøg på.